hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Táppénz és közös megegyezés: mit érdemes választani?

  • adozona.hu

Mi a gond azzal, ha nem a megbeszélt munkakörben foglalkoztatnak valakit, s miként kell kinéznie a felmondásnak, ha elbocsátaná egykori munkaadója. Olvasónk kérdésére az Adózóna munkajogásza, Horváth Linda válaszol.

Párom 2010 májusa óta áll egy kft alkalmazásában. A munkaszerződés szerint gépkocsivezetőnek vették fel, szóban pedig még elmondták, hogy a kft kocsijainak, gépeinek karbantartásánál is számítanak rá, mivel autószerelő szakmája van. Ezzel ellentétben sofőrként nem foglalkoztatták, kivéve a reggeli munkába járást. Ezzel nem is volt gond, elvégezte a ráosztott munkát. Ez év március végén annyit közölt vele munkavezetője, hogy áprilisra nincs jelenléti íve. Közben táppénzre került több betegség miatt is. Munkába állása előtti vasárnap a munkavezető sms-ben közölte, maradjon hétfőn szabadságon, akkor megbeszéli a főnökkel, hogy mi legyen vele. Közben engem felhívott a főnök, hogy párom szerinte nem tudja végezni ezt a munkát. Ebből arra következtettünk, hogy meg akarják szüntetni a munkaviszonyát. Vele azonban mindezidáig nem közöltek semmit, a munkájával tudomása szerint nem volt probléma, se szóban, se írásban nem figyelmeztették semmilyen szinten. Ha mégis fel akarnak mondani, köteles-e elfogadni a közös megegyezést azonnali hatállyal, vagy kérheti a munkáltató rendes felmondását, és a 30 nap felmondási időt. Mivel ezen a környéken kevés a munkahely, időbe telik, mire találunk.

Ezzel a munkaviszonnyal kapcsolatban több probléma is felmerül. A munkáltató és a munkavállaló a munkaszerződésben megállapodott a munkakörben – azonban a munkáltató a párját állandó jelleggel a munkaszerződés szerintitől eltérő munkakörben foglalkoztatta. Erre csak munkaszerződés módosítása alapján lett volna lehetősége. A munkavállaló semmiképpen sem köteles elfogadni a munkaviszony közös megegyezéssel való megszüntetését.

Így a munkáltató kénytelen lesz rendes felmondással, 30 napos felmondási idővel megszüntetni a munkaviszonyt. A rendes felmondást meg kell indokolnia, az ok pedig lehet – többek között – a munkavállaló képességeiben bekövetkezett változás. Mivel azonban a munkavállaló szerződés szerinti munkaköre gépkocsi vezetői, a felmondási oknak is erre való alkalmatlanságot kell takarnia. Szeretném megjegyezni, hogy a jelenléti ív vezetése a munkáltató kötelezettsége, így annak hiányára felmondást alapítani nem lehet. Táppénz ideje alatt egyébként a munkavállaló felmondási védelem alatt áll, így munkaviszonyát rendes felmondással nem lehet megszüntetni. Ha férje táppénzen van, különösen nem javaslom, hogy a közös megegyezéses megszüntetést aláírja.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi részvényjuttatás kezelése a társasági adóban

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Elengedett pótbefizetés adókötelezettsége?

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Támogatás nyújtása/nem közcélú adomány

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 September
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Együttműködő partnereink