hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Családi kedvezmény: pórul járhatnak az elvált szülők

  • hvg.hu

Évente 850 ezer forintot nyerhet az a háromgyerekes család, amelyik bizonyítani tudja a Nemzeti Adó és Vámhivatalnak( NAV), hogy élettársi viszonyban neveli gyermekeit. De az elvált szülő elbukhatja a családi kedvezmény akár 40 százalékát is, ha évközben igényli azt. Rejtett aknák és lehetőségek a jogszabályban.

Bár a Legfelsőbb Bíróság egyik precedens értékű döntéséből az derül ki, hogy a családi adókedvezmény nem tekinthető olyan juttatásnak, amelyet a gyermektartási díj alapjául szolgáló nettó jövedelem kiszámításakor külön figyelembe lehetne venni. Ám a Jogifórum.hu szakértői  szerint azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy ugyanezen döntés alapján nem vizsgálandó, hogy milyen gyermek után, miért jár adókedvezmény, ha ennél magasabb lesz a nettó bér, akkor a gyerektartást ezután az adóval csökkentett (adókedvezményekkel növelt) bér után kell megfizetni. Amennyivel tehát az adókedvezmény miatt többet visz haza valaki, azután az összeg után is jár a gyerektartás, annak ellenére, hogy azt az adókedvezményt másik gyerek nevelésére kapta az illető az államtól.

 Amennyiben tehát a tartásdíjat fizető szülő új családot alapít, nettó fizetésének akár 40 százalékát is levonhatják gyerektartás címén. Ha mondjuk az apa új élettársi kapcsolatában gyermeke születik, akkor a ”közös” gyermek után már jogosult lesz a családi kedvezményre. Ha nyilatkozata alapján a havi adóelőleg levonás során figyelembe veszik a gyerekkedvezményt, akkor a nettó fizetése 10 ezer forinttal emelkedik. Mivel a nettó fizetés az alapja a 40 százalékos gyerektartásnak, ezért az új családban született gyermek után járó családi kedvezmény 40 százalékára a régi családja is jogosulttá válik majd.

E méltánytalan helyzet feloldására, Angyal József adószakértő szerint, van megoldás. Olvassa el a hvg.hu-n.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi részvényjuttatás kezelése a társasági adóban

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Elengedett pótbefizetés adókötelezettsége?

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Támogatás nyújtása/nem közcélú adomány

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 September
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Együttműködő partnereink