hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Elvált szülők, közös felügyelet: kinek jár a családi adókedvezmény?

  • adozona.hu

Meg lehet-e osztani a családi adókedvezményt, ha a szülők elváltak, de a gyermekek gondozásából egyenlően veszik ki részüket? Az olvasó kérdésére a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai válaszolnak.

Elvált szülőként azt érdekelne, hogy a gyermekek után járó adókedvezményt hogyan lehet megosztani a két szülő között. Kétheti viszonylatban a gyermekek gondozását 6/14 részben én (kb. 43 százalék), és 8/14 részben (kb. 57 százalék) a feleségem látja el. Hivatalosan feleségemnél vannak elhelyezve a gyerekek, de a kapcsolattartás közel azonos aránya miatt gyermektartás sincs megállapítva. Azt szeretném kérdezni, hogy a gyermekek után járó adókedvezmények megoszthatók-e egyszerűen, vagy a bíróságtól  kell kérni a megállapítást?

Családi kedvezményre az jogosult, aki a gyermek után családi pótlékot kap. Ez a gyakorlatban azt jelenti: az elvált szülők esetében, ha az anya jogosult a családi pótlékra, akkor kizárólag ő érvényesítheti a kedvezményt, függetlenül attól, hogy a gyermekek gondozásáról az apával közösen gondoskodnak. Ebben az esetben a nincs lehetőség a kedvezmény megosztására, ugyanis a kedvezmény érvényesítésére jogosult magánszemély azt csak a vele közös háztartásban élő házas- vagy élettársával oszthatja meg.

Abban az esetben, ha az apa újra megnősül és az új házasságból gyermeke születik, ezután a gyermek után a családi kedvezményt már érvényesítheti, illetve az új feleségével azt megoszthatja, de a kedvezmény érvényesítése során az előző házasságából származó – a volt feleségnél elhelyezett – gyermekeket sem eltartottként, sem kedvezményezett eltartottként nem veheti figyelembe.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi részvényjuttatás kezelése a társasági adóban

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Elengedett pótbefizetés adókötelezettsége?

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Támogatás nyújtása/nem közcélú adomány

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 September
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Együttműködő partnereink