hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ha leszázalékoltak, milyen munkát vállalhatok?

  • adozona.hu

Vállalkozóként vagy alkalmazottként dolgozhat, akit leszázalékoltak? Olvasói kérdésre Viszló László, a hvg.hu és az Adózóna munkajogi szakértője válaszol.

Negyvenöt éves nő vagyok; októberben porckorongbetegséget állapítottak meg; azóta is folyamatosan táppénzen vagyok és kezeléseket kapok. A háziorvos azt javasolta, hogy indítsuk el a leszázalékolásomat, mivel munkába járásra még nem vagyok alkalmas, viszont a táppénzt már tovább nem tudják hosszabbítani. Azt is tisztáztuk, hogy valószínűleg csak a járadékot fogom megkapni, ami anyagilag nem sújtana, hisz a főállásom mellett (pedagógusként dolgozom egy 20 km-re lévő településen) egyéni vállalkozó is vagyok - és éppen ez a probléma. Azt hallottam, hogy a járadék mellett nem lehet valaki egyéni vállalkozó. A vállalkozásaim abszolút rugalmas tevékenységet kívánnak (MLM és pénzügyi közvetítés), tehát akkor dolgoznék, amikor egészségileg úgy érzem magam. Arra szeretnék választ kapni, hogy Bt. bel -vagy kültagja lehetek-e (egyéni vállalkozásomat Bt-re váltani) ha esetleg járadék jogosult leszek, és hogy így tevékenykedhetek-e; vagy hogy milyen lehetőségek vannak, milyen megoldást találhatok magamnak.

Az egészségkárosodott személyek szociális járadékairól szóló 387/2007. (XII.23.) Korm. rend. 17. § (1) bekezdés e) pontja szerint a járadékra való jogosultság megszűnik, illetve azt meg kell szüntetni, ha a járadékra jogosult keresőtevékenységet folytat és hat egymást követő hónapra vonatkozó keresetének, jövedelmének havi átlaga meghaladja a mindenkori kötelező legkisebb munkabér összegének 80 százalékát. A rendszeres szociális járadékban részesülők egyéni vagy társas vállalkozóként nem minősülnek kiegészítő tevékenységet folytatónak. Tekintve azonban, hogy egyéni vagy társas vállalkozóként legalább a minimálbér után meg kell fizetniük a járulékokat (tehát járulékalapot képező jövedelmük nyilván meghaladja a minimálbér 80 százalékát), azaz már eleve nem is lesznek jogosultak rendszeres szociális járadékra, illetve, ha csak a járadék folyósítása tartama alatt létesítenek ilyen jogviszonyt, elveszíthetik ellátásukat.

 

 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi részvényjuttatás kezelése a társasági adóban

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Elengedett pótbefizetés adókötelezettsége?

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Támogatás nyújtása/nem közcélú adomány

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 September
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Együttműködő partnereink