hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Alacsonyabb nettó bérek: az adójóváírás a "bűnös"

  • hvg.hu

Sokan az egykulcsos adó bevezetését teszik felelőssé azért, hogy csökkent a fizetésük, holott a magyarázat ennél jóval összetettebb. Az adójóváírás- és a jogosultsági határ csökkenése miatt legrosszabbul a gyermektelen, bérből élők járnak. Számukra is van azonban megoldás.

Akciócsoportot hoz létre a kormány, hogy megvédje a versenyszféra munkavállalóinak nettó nominálbérét, de a Liga Szakszervezetek szerint a Fidesz csupán a saját adóreformjától óvja a béreket. Az egykulcsos adórendszer a szervezet szerint ugyanis a mai formájában gyakorlatilag minden olyan munkavállalót, aki a nemzeti átlagkereset másfélszerese alatti fizetést kap, többezer forintos büntetéssel sújt. Ezt ugyan a LIGA Szakszervezetek hónapok óta mondja az érdekegyeztetés "légüres terébe", a kormány mégis tántoríthatatlan volt. Aztán megjöttek az első fizetések, és a végösszeg mégis csak kevesebb lett a tavalyinál. A kormány - a Liga Szakszervezetek álláspontja szerint - végleg összezavarodott, ezért ahelyett, hogy a beígért reformokat, nagy strukturális átalakításokat jelentették volna be most hétvégén, pánikszerűen saját hibáik elmaszatolásába kezdtek.

A fizetések csökkentését a közszférában rendelettel kompenzálja a kormány, ám a versenyszféra béreit a kormány nem tudja befolyásolni, még akciócsoportokkal sem - hangsúlyozta Angyal József okleveles adószakértő. A fizetések pedig nem az egykulcsos adó bevezetésének esnek áldozatul, hanem az adójóváírás és a jogosultsági határ csökkentésének, a családi kedvezmény bevezetésének és a nyugdíjjárulék emelésének. 2011 januárjától az adójóváírás 15 100-ról 12 100 forintra, a jogosultsági határ 3 millió 188 ezer forintról 2 millió 750 ezerre csökkent, miközben a nyugdíjjárulék 9,5 százalékról 10-re nőtt. 

Az Adózóna 2010-2013-as bérkalkulátora szerint idén rosszul járnak azok, akik a rendes minimálbér felett, de bruttó 294 ezer alatt keresnek. Az a dolgozó, aki havi 80 ezer forintra van bejelentve, 2 384 forinttal visz haza kevesebbet idén, pedig kétezerrel több a bruttó bére, mintha minimálbérért foglalkoztatnák. A nyugdíjjárulék emelésének és az adójóváírás szűkítésnek köszönhetően minél magasabb a bruttó bér, annál több marad a dolgozó zsebében. Havi bruttó 100 ezer forintnál például már csak 2 230 forinttal jár rosszabbul a munkavállaló.

Az alacsonyabb nettó bér az okleveles adószakértő szerint betudható az adójóváírás havi háromezer forinttal és a jogosultsági határ több mint 300 ezer forinttal csökkenésének.

Ha kíváncsi arra, hogy miként kerülhető el, hogy csökkenjen a fizetése, kattintson a hvg.hu cikkére.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi részvényjuttatás kezelése a társasági adóban

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Elengedett pótbefizetés adókötelezettsége?

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Támogatás nyújtása/nem közcélú adomány

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 September
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Együttműködő partnereink