hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Cafetériaelemek, amik után nem kell járulékot fizetni 2011-ben

  • adozona.hu

Az átalakuló szabályok és adókulcsok a kedvezményezett béren kívüli juttatások 16 százalékos kulccsal adóznak majd, (ami mindösszesen 19,04 százalék plusz terhet jelentenek a munkáltatónak), viszont nem változott a kedvezményesen adható juttatás nagysága.

A  legnépszerűbb korábbi juttatások megmaradnak, nagyjából az ideinek megfelelő adótartalommal - 25 helyett a szuperbruttóra vetítve 16 százalékos lesz a
teher rajtuk. Ide tartozik például az üdülési csekk, az étkezési utalvány és az utazási bérlet. Ami nem szerepel nevesítetten a törvényben, írta meg a Napi Gazdaság, az nem lesz kedvezményes, s az adótábla szerint adózik majd. Vagyis megszűnik a természetbeni juttatásokra vonatkozó, a munkabérteherhez képest alacsonyabb, ám így is jelentős mértékű adóteher - ez 54 százalék szja-ból és 27 százalék egészségügyi hozzájárulásból tevődött össze, végső mértéke pedig 98 százalék feletti volt. Ehelyett kell 16 százalék szja-t, emellett pedig munkaadót és munkavállalót terhelő járulékot fizetni. Azaz a nevesített cafeteriaelemek kedvezménye az lesz, hogy azok után járulékot nem kell fizetni, csak szja-t.

Az egyik leggyakoribbnak számít a kizárólag étkeztetés igénybevételére jogosító utalvány, helyettesítve a készpénz fizetési eszközt (azaz például Étkezési csekk), a juttatás alapjául szolgáló jogviszony (munkaviszony) minden megkezdett hónapjára maximum összesen havi 18 ezer forint értékben adható e kedvezményesen, olvasható a Le Chèque Déjeuner Kft. közleményében. Eszerint fontos, hogy ez az adóéven belül utólagosan is igaz, azaz még decemberben is adható – egész éves munkaviszony esetén például jutalomnak – akár 12 x 18 ezer forint étkezési csekk is.

A cikk folytatása a hvg.hu-n olvasható.

Tudjon meg mégtöbbet a 2011-es adóváltozásokról itt!

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi részvényjuttatás kezelése a társasági adóban

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Elengedett pótbefizetés adókötelezettsége?

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Támogatás nyújtása/nem közcélú adomány

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 September
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Együttműködő partnereink