hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Évvégi bónusz: mennyi jut karácsonyi ajándékra?

  • adozona.hu

Az év végi bónusz már általában a magasabb adókulcs alá szokott esni, ami a jelenlegi szabályok szerint meghaladja a 40 százalékot. Ugyanez jövőre csak alig több mint 20 százalék. Ha nem ebből szeretnénk karácsonyi ajándékot vásárolni, akkor érdemes várni a jövő évig, hiszen az elvonások 100 ezer forintonként, akár 20 ezer forinttal csökkenhetnek, praktikusan ennyivel több marad a zsebünkben.

Különösen a magasabb jövedelműek és a nagycsaládosok járnak jól, ha a 2011. évi első fizetésüket és vele együtt a bankszámlán jóváírandó magasabb nettó összeget. Az szja-változások miatt érdemes minél több 2010-es bevételt a jövő évre átcsúsztatni - hívja fel adóblogján a figyelmet Hegedűs Sándor, az RSMDTM  adóüzletágának vezetője. Persze a mohóság itt is visszaüthet! Aki január elején utaltatja ki a 13. havi fizetését, vagy az előző évre járó jutalmat, az meg is lepődhet, hiszen még továbbra is a 2010-es szabályok szerint vonják majd le tőle az adót. Célszerű január 15-ig várni, ugyanis, ha akár január 16.-án utalja ki a munkáltató az előző évre járó pluszjuttatásokat, akkor az már az új kedvezőbb szabályok alapján adózik.

Az előzőekben leírtakra nemcsak a cégvezetők és a magas jövedelműek esetében érdemes figyelni. Az új szabályok okos alkalmazása, akár olyan többgyermekes családok számára is előnyt jelenthet, amelyek várhatóan nem tudják a családi adóalap kedvezményüket teljes egészében kihasználni a jövő évben. Számukra minden összevont adóalapba tartozó bevétel átcsúsztatása a jövő évre nyereséget jelenthet.

Az úgynevezett elkülönülten adózó jövedelmek esetén szintén jelentős adóelőnyt lehet abból elérni, ha a bevételeket csak a 2011-es adóbevallásban kell megjeleníteni. Az eddigi 25, illetve 20 százalék helyett 16 százalék lesz az általános adókulcs, mely csak egy esetben jelent adóemelést. A tőzsdén forgalmazott értékpapírok után eddig csak 10 százalék adót kellett fizetni. Minden más esetben 9, illetve 4 százalékponttal lesz alacsonyabb a 2011. évi személyi jövedelemadó. Mindezek alapján érdemes 2011. január 1-jéig várni például a még ki nem fizetett osztalék átutalásával, az adóköteles ingatlan eladásával, vagy éppen az üzletrészünk értékesítésével. Szintén jobban megéri adó szempontból a részvényeiket a magánszemélyeknek január első kereskedési napjain eladni, mintsem a két ünnep között.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi részvényjuttatás kezelése a társasági adóban

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Elengedett pótbefizetés adókötelezettsége?

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Támogatás nyújtása/nem közcélú adomány

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 October
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Együttműködő partnereink