hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

MI lesz az állami pénztárba visszalépők pénzével?

  • adozona.hu

Az állam 2011-ben 540 milliárd forintnyi magánnyugdíj-pénztárakban felhalmozott készpénzforrást akar bevonni a költségvetési, immáron 6 százalékos deficit csökkentésére. Csakhogy Angyal József okleveles adószakértő szerint több probléma is van ennek az 540 milliárd forintos magánvagyonnak a felhasználásával.

Matolcsy György gazdasági miniszter szombati bejelentése szerint közös alapba kerülne a 360 milliárd nyugdíjjárulék + 540 milliárd az állami pénztárba visszalépők pénzéből. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a költségvetés állampapírt kap vissza a magánnyugdíj pénztártól, így tulajdonképpen "visszavásárolja" az állampapírt (saját adóssága fedezetét). A kölcsön fedezetét igazoló állampapírt kapja vissza, így megszűnik az állam tartozása. 

Jelenleg 1300 milliárd forint magánnyugdíj-pénztári vagyon fekszik állampapírban, s ez a jelenlegi államdósság (82 százalék) részét képezi, ebből kizárólag az államadósságot lehet csökkenteni. Folyó kiadásokat - amit a jelek szerint a kormány szeretne - ebből nem lehet finanszírozni állítja az adószakértő, aki több költségvetési szakértővel egyetértésben hangsúlyozza, épp ezért nem támogatható a nyugdíjkasszák felszámolása, ez ugyanis a vagyon felélését jelentené. Ahelyett, hogy az államadósság jelenlegi 82 százalékos arányát 72 százalékosra vinné le.
 
A megmaradt 1 400 milliárd forintnyi vagyon egy része részvényekben fekszik, amiket előbb értékesíteni kellene ahhoz, hogy felhasználható legyen a folyó kiadásokra. Itt  azonban - figyelmeztet a szakértő - számolni kellene a részvénypiaci hatásokkal. A részvény pénzforgalmi szemléletben ugyanis nem fordítható közvetlenül a költségvetés folyó kiadásainak fedezetére. A részvény tulajdonrészt testesít meg, amit ha az állam a tőzsdén értékesíti, akkor készpénzhez jut, de ha túl sokat ad el, akkor esik a részvények ára.

Strukturális reformok nélkül egyelőre csak 3 évre tervezett átmeneti források - válság- és különadó -  biztosítottak. Sok lehetőség Angyal József szerint, nincs a korrigálásra, mert szorít az idő. De a járulékalap feletti fizetésekre vonatkozó 27 százalékos munkáltatói (egyéni vállalkozói) járulékcsökkentés egy módosító indítvánnyal egyszerűen törölhető a törvényből. Ez 162 milliárd forint járulékkiesést pótolna, így a magánnyugdíj-pénztári felhalmozott vagyonból nem 540 milliárdot, hanem csak 370 milliárdot kellene felélni 2011-ben. Így csökkenthető lenne a jelenlegi hatszázalékos deficit.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi részvényjuttatás kezelése a társasági adóban

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Elengedett pótbefizetés adókötelezettsége?

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Támogatás nyújtása/nem közcélú adomány

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 September
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Együttműködő partnereink