hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Költségvetés 2011: problémás nyugdíjrendszer és irracionális kiadások?

  • adozona.hu

Az MSZP vitatja a gazdasági miniszter által szombaton bejelentett 2011-es költségvetés kiadási oldalának racionalitását, a munkaadói szervezetek pedig a nyugdíjrendszerrel kapcsolatos részleteket hiányolják a jövő évre tervezett büdzséből. Kérdés, hogy van-e egyáltalán fedezet a 2011-es költségvetési tervben szereplő adócsökkentésre.

A 2011-es büdzsének, Matolcsy György gazdasági miniszter szerint, az adócsökkentés miatt 450-500 milliárd, az egészségügy-biztosítási kasszánál 725 milliárdos, míg nyugdíjkasszánál 900 milliárd forintos deficitet kell kiegyenlítenie. Ezt a tervek szerint a magánnyugdíj pénztári befizetések tizenkétszer hatvan milliárdjából, másrészt a magánnyugdíj-pénztárakból visszaáramló 540 milliárd forintnyi vagyonból teremtik elő. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a szombati kormányszóvivői tájékoztatón ismertette: a kormány a jövő évi 2,94 százalékos eredményszemléletű (ESA) hiány mellett 2,8 százalékos pénzforgalmi hiányt tervez. A költségvetés jövőre 3,0 százalékos gazdasági növekedéssel és 3,5 százalékos inflációval számol, s azzal, hogy az államadósság már csökken.

Ez a költségvetés, Szanyi Tibor MSZP-s politikus. szerint a bevételi oldalra összpontosít és a kiadás-oldali racionalitást nem látható. A dolgozók valamint a nyugdíjasok megcsapolásából áll, így költségvetésnek nem merném nevezni” – reagált.Több munkaadói szervezet is egyetért a költségvetés szombaton bejelentett főbb számaival, ugyanakkor még hiányolja a részleteket a nyugdíjrendszerrel kapcsolatban.

Matolcsy György ugyanis szombaton beszélt arról is: a kormány úgy számol, hogy a mostani közel 3 millió magán-nyugdíjpénztári tag 90 százaléka visszalép az állami nyugdíjrendszerbe. A nyugdíjkassza 2011-es közel 900 milliárd forintos hiányának pótlására a kormány államháztartási egyensúlyt javító alapot hoz létre, ide érkeznek majd az állami nyugdíjrendszerbe visszalépők nyugdíjjárulék befizetései, az állam által a magánpénztárakba havonta át nem utalt állami összegek.

Nem ismert a nyugdíjrendszer pontos működése, és az sem, hogy mely források biztosítják a nyugdíjrendszer finanszírozását - reagált a bejelentésre Vadász György, a Magyar Iparszövetség (OKISZ) ügyvezető társelnöke, aki szerint szinkronban van egymással a tervezett gazdasági növekedés és az inflációs ráta, de hangsúlyozta, a 2011-es tervezet egy "bátor" költségvetés, mind a gazdasági növekedés, mind pedig az adóbevételek szempontjából. Az OKISZ szerint nem annyira érzékelhető, hogy az adócsomag a belső vásárlóerőt jelentősen élénkítené, míg a külpiaci élénkülés az ország gazdasági partnereinek konjunktúrájától függ.

Angyal József az Adózóna okleveles adószakértője - az ATV-nek azt nyilatkozta - számításai alapján nincs meg a fedezet a kormány által javasolt adócsökkentésekhez.

A részletes számításokat hamarosan közöljük az Adózónán.

  

 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi részvényjuttatás kezelése a társasági adóban

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Elengedett pótbefizetés adókötelezettsége?

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Támogatás nyújtása/nem közcélú adomány

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 September
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Együttműködő partnereink