hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Tgyás, gyes: mikor jár a legmagasabb támogatás?

  • adozona.hu

Ki, mikor számíthat 40 éves jubileumi jutalomra? Mikor jár a legmagasabb támogatás a kismamának? Olvasóink kérdéseire Viszló László, az Adózóna és a hvg.hu munkajogásza válaszol.

Szeretnék érdeklődni, hogy az új kormánytisztviselői törvény alapján jár-e 40 éves jubileumi jutalom, ha a 35 évest már megkaptam, de 1980 előtt nem dolgoztam közigazgatásban. A Ktv. alapján a 1992 előtti időt beszámították, ezért a 35 éves jutalmat megkaptam. Most számíthatok-e a 40 évesre?

A kormánytisztviselők jogállásáról szóló 2010. évi LVIII. törvény 23. § (3) bekezdése pontosan tartalmazza, hogy milyen jogviszonyt lehet beszámítani. A rendelkezés a jubileumi jutalomra való jogosultság körében kizárja azoknál a munkáltatóknál eltöltött jogviszonyt, akik nem a Ktv. (illetve a Kjt.) hatálya alá tartoztak.

Jövő áprilisra várom  a gyermekem születését és szeretném tudni, hogy mire számíthatok a tgyás, gyed és gyes kapcsán. 2008.08.06-tól 2010.05.31-ig voltam bejelentve átlag havi 100 ezer forintra (ez szerepelt a papírjaimon, amit a volt munkahelyemen kaptam). 2010. júniusától munkanélküli ellátásban részesülök november 22-ig. Szeretném tudni, hogy milyen lépéseket tegyek annak érdekében, hogy a legmagasabb ellátásokat kapjam akkor, amikor megszületik a gyermekem. Van-e rá lehetőségem, hogy bejelentsenek egy munkahelyre és annyira amennyire kérem?

Az Ebtv. 40. § (1) bekezdése szerint tgyás annak jár, aki a szülést megelőzően két éven belül 365 napon át biztosított volt, és
a) a biztosítás tartama alatt vagy a biztosítás megszűnését követő negyvenkét napon belül szül, vagy
b) a biztosítás megszűnését követően negyvenkét napon túl baleseti táppénz folyósításának, illetve a biztosítási jogviszony megszűnését követően táppénz folyósításának az ideje alatt vagy a folyósítás megszűnését követő huszonnyolc napon belül szül.
A terhességi-gyermekágyi segély a napi átlagkereset 70 százaléka.

A 42/A. § (1) bekezdés szerint gyesre jogosult:
a) a biztosított szülő, ha a gyermekgondozási díj igénylését - a gyermeket szülő anya esetén a szülést - megelőzően két éven belül 365 napon át biztosított volt,
b) a terhességi-gyermekágyi segélyben részesült anya, akinek a biztosítási jogviszonya a terhességi-gyermekágyi segély igénybevételének időtartama alatt megszűnt, feltéve, hogy a terhességi-gyermekágyi segélyre való jogosultsága a biztosítási jogviszonyának fennállása alatt keletkezett és a szülést megelőzően két éven belül 365 napon át biztosított volt,
és a gyermeket saját háztartásában neveli.
A gyermekgondozási díj a naptári napi átlagkereset 70 százaléka, de legfeljebb havonta a mindenkori minimálbér kétszeresének 70 százaléka.

A gyermekgondozási segély havi összege azonos az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegével, ikergyermekek esetén - függetlenül a gyermekek számától - azonos az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 százalékával, töredék hónap esetén egy naptári napra a havi összeg harmincad része jár. Az ellátás összegéből nyugdíjjárulék, illetve magán-nyugdíjpénztári tagdíjat vonnak le.

 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi részvényjuttatás kezelése a társasági adóban

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Elengedett pótbefizetés adókötelezettsége?

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Támogatás nyújtása/nem közcélú adomány

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 September
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Együttműködő partnereink