hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A munkajogász válaszol: megbízási szerződés és felmondás

  • adozona.hu

Hány megbízási szerződése lehet egy munkavállalónak egyszerre? Mit tehet, ha nem tudja elérni az önt elbocsátó céget, melynek még tartozása van? Hogyan lehet a munkaviszonyt megszűntetni? Olvasóink kérdéseire az Adózóna munkajogásza, Horváth Linda válaszol.

1. Már több éve munkanélküli vagyok, jelenleg szociális segélyt kapok. Most találtam egy munkahelyet, de csak megbízásos szerződéssel alkalmaznának. A baj az, hogy attól félek, csak rövid időre szólna a munka és utána már nem vagyok jogosult a segélyre. Viszont találtam még egy munkát, ahol szintén megbízásos szerződéssel alkalmaznának. A két munkát tudnám végezni egyszerre és így biztonságban érezném magam, ha véletlenül valamelyik megszűnne, mégse maradnák pénz nélkül. A kérdésem az lenne, hogy lehet-e két különböző céggel egyszerre megbízásos szerződésem?

Igen, ha a megbízási szerződése ezt külön nem zárja ki, akkor nincs akadálya annak, hogy párhuzamosan két megbízási szerződése legyen.

2. Nálam sajnos egy olyan helyzet állt elő, hogy nem akarják kifizetni a béremet. Erre úgy tudom, hogy nincs joga a munkáltatónak. A tények a következők: június 28-án megszüntették a pozíciómat, kitettek a cégtől. A felmondásomban az áll, hogy szolgáltassak vissza mindent ami a cég tulajdona. Természetesen erre én hajlandóságot mutattam. Egyszer még sikerült a cég valódi tulajdonosával beszélnem, és akkor világosan a tudtomra hozta, hogy nem akarja kifizetni a béremet. Azóta viszont nem tudok kapcsolatot létesíteni vele, pedig többször megpróbáltam. A felmondásomban más követelésük nem volt felém. Továbbiakban a felmondási időmtől is eltekintettek, és azt írták, hogy július 28-a után leszek csak ténylegesen munkanélküli. Legjobb tudomásom szerint a munkában töltött utolsó napomon mindent meg kellett volna kapnom. Ez nem így történt. Mit tegyek ebben az esetben?

Azt javaslom, hogy a www.e-cegjegyzek.hu oldalon nezzen utána, hogy nem indult-e felszámolási eljárás a korábbi munkáltatója ellen. Amennyiben igen, akkor a felszámolási eljárásba, mint hitelező be kell jelentkeznie és a Bérgarancia Alaptól várhatja jogos igénye megtérítését. Amennyiben azonban a cég nem áll felszámolás alatt, úgy első körben ügyvédi felszólító levélben, majd végső soron az illetékes munkaügyi bíróság előtt érvényesítheti követelését.

3. 2003 áprilisban kezdtem dolgozni egy kft-nél,  2005 júliusban szültem a kislányomat, 2008 júniusban a kisfiamat, (tehát most gyesen vagyok). Közben nem szakadt meg a munkaviszonyom és lassan vissza is mentem volna dolgozni, de most úgy néz ki, hogy kaptam egy jobb állásajánlatot. Mi ilyenkor a hivatalos folyamata a munkaviszony megszűntetésének, mi van a bent maradt szabadságokkal?

Ön a munkaviszonyát jelen esetben közös megegyezéssel vagy rendes felmondással szüntetheti meg. A közös megegyezés tartalmát a felek szabadon állapítják meg, így javaslom első körben ezt kezdeményezze a munkáltatónál. Amennyiben a munkáltató elzárkózik a közös megegyezés elől - ami elég ritka - , úgy a munkaszerződése szerinti felmondási idő betartásával rendes felmondás útján szüntetheti meg a munkaviszonyt. A rendes felmondást nem kell indokolnia, de írásban kell a munkáltatónak átadnia. A felhalmozódott szabadságot a munkaviszony megszűnésekor a munkáltató köteles kiadni vagy kifizetni. Mivel az Ön felmondási ideje meghaladja a 30 napot, a munkáltató a felmondási idő egy részére a 30 napos előzetes értesítési kötelezettség betartása mellett kiadhatja Önnek a szabadsága egy részét. A ki nem adott szabadságot a munkáltató köteles pénzben megváltani.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi részvényjuttatás kezelése a társasági adóban

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Elengedett pótbefizetés adókötelezettsége?

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Támogatás nyújtása/nem közcélú adomány

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 September
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Együttműködő partnereink