hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Amit tilos gyes és gyed mellett

  • hvg.hu

Mennyit dolgozhat a gyesen lévő kismama? Kizárja-e a keresőtevékenységet a gyed? Olvasói kérdésekre az Adózóna munkajogásza dr. Viszló László válaszol.

Gyesen vagyok hároméves ikreimmel. Ajánlottak munkát július 12-től augusztus 22-ig. A jelenlegi munkahelyemen, ahonnan gyesre mentem, nem tudnak alkalmazni. Egy másik munkáltató napi 6 órát foglalkoztatna. Mik a feltételei? A gyes ugyanúgy jár erre az időre? Mennyit kell adóznom utána?

Gyermekgondozási segélyen lévő kismamák a baba egy éves koráig nem folytathatnak keresőtevékenységet. A kicsi egy éves kora után viszont időkorlátozás nélkül, bármilyen jogviszonyban dolgozhatnak. Tehát ekkor visszamehetnek dolgozni, vagy egyéni vállalkozásban, társaságban is közreműködhetnek úgy, hogy amellett még a gyermek 3 éves koráig  - 2010. május 1. után igényelt gyesnél a gyermek 2 éves koráig - a gyest is folyósítja nekik az államkincstár. Az adózás az általános szabályok szerint történik.

Szabályosan jár el, aki gyed mellett fodrászként dolgozik és hétvégenként mellékjövedelemre tesz szert, anélkül, hogy számlát adna a vendégeknek?

A gyermekgondozási díj mellett díjazás ellenében munkát végezni nem lehet, kivéve a szerzői jog védelme alatt álló alkotásért járó díjazást és a nem engedélyhez kötött tevékenységekben való közreműködést. A fodrász nem  engedélyhez kötött tevékenység, így ő akkor is közreműködhet, ha nincs alkalmazottja, ez alatt az időszak alatt bevétele is lehet, de természetesen a gyeden lévő vállalkozónak vállalkozói jövedelemkivétet nem szabad kifizetni. A gyeden, tgyáson lévő kismama akkor is maradhat egy társaság tagja, ha nem engedélyköteles személyes közreműködésre van kötelezve (ezt alapításkor a társasági szerződésben, vagy a tagok megállapodásában kötik ki.) A nyugtaadás, számlaadás elmulasztása ettől még jogsértő eljárás, aminek a következménye üzletbezárás és súlyos bírság is lehet.

 

 

 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi részvényjuttatás kezelése a társasági adóban

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Elengedett pótbefizetés adókötelezettsége?

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Támogatás nyújtása/nem közcélú adomány

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 September
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Együttműködő partnereink