hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Adójóváírás: megszüntetés és kompenzálás

  • adozona.hu

Az adójóváírás kivezetésének bejelentése megmozgatta az érdekképviseletek és a szakértők fantáziáját is. Kiket és hogyan kell kompenzálni a kieső nettó bér miatt?

Az adójóváírás kivezetése nem csak a minimálbér környékén keresőket érinti, hanem teljes összegben a legfeljebb havi 209 ezret keresőket is. Az adójóváírás kivezetése esetén kell-e kompenzálni az adójóváírás minimálbér felett járó részétm annak érdekében, hogy csökkenő mértékben, de egészen havi 308 ezer forintig járjon valamennyi adójóváírás? Ahhoz, hogy megalapozottan tudjunk válaszolni a kérdésre, fel kell eleveníteni egy 2002-es eseményt: a minimálbért adómentessé tételét. 2002-ben a politikai szándéknak (minimálbér adómentessé tétele) a kiegészítő adójóváírás azonnali bevezetése felelt volna meg. 2002-ben havi 3 000 forint volt az adójóváírás, a minimálbér havi 50 ezer forint. A szakmailag korrekt megoldás az lett volna, ha évi 600 ezer forintos kiegészítő jogosultsági határig még 6 ezer forint /hó kiegészítő adójóváírás járt volna. Így adómentessé vált volna a minimálbér. A hibás szakmai megvalósítás miatt 2002 óta olyanok is élvezik az adójóváírás előnyeit, akik erre ígéretet nem kaptak, politikai szándék erre nem irányult.

Ha csak a minimálbér adómentessé válását nézzük, akkor ma így kellene, hogy kinézzen az adójóváírás:

Évi 3 188 ezer (2 510 ezer jövedelem) forintos jogosultsági határig az adójóváírás havi mértéke 5 ezer forint. 1 143 ezer forintos (900 ezer jövedelem) kiegészítő jogosultsági határig havi 10 900 forint kiegészítő adójóváírás járna, összesen 15 900 forint havonta. Ezzel még ma is adómentes lenne a minimálbér.
A válság hatására kompenzálás nélkül kivezetésre került a 13. havi nyugdíj, mivel ennek fedezete nem volt meg a költségvetésben. Ugyanígy nem volt meg a fedezete, ráadásul tervbe véve sem volt az adójóváírás kiterjesztése a minimálbér összegét jelentősen meghaladó jövedelmekre.

Ezért megítélésem szerint az adójóváírás két lépcsőben történő kivezetésének egyik járható útja lenne a 8 évvel ezelőtt elkövetett szakmai hiba kijavítása: az adójóváírás jogosultsági határát 1,1 millió forint jövedelemre (91 700 forint/hó) kellene csökkenteni. Az elméletileg (2002-es szándékhoz képest) kieső 5 ezer forint adójóváírást már 89 ezer forintos havi jövedelemtől kompenzálná a tervezett 16 százalékos adó bevezetése, mivel ez jövedelemre vetítve 5,59 százalékos szja csökkentést jelent. Ez kb. 250 milliárdos forrást jelentene az adócsökkentéshez illetve a tervezett gyerekkedvezmény bevezetéséhez és senki sem járna rosszul, mivel a minimálbért jelentősen meghaladó jövedelmekre járó adójóváírás egy 8 évig tartó – nem szándékolt - fedezetlen juttatás (ajándék) volt.

Az, hogy - véleményem szerint - az egykulcsos adó bevezetése egyértelműen visszalépést jelent a jelenlegi magyar adórendszerben, már egy másik kérdés. Az viszont matematika, hogy a 16 százalékos adó bevezetése a szuperbruttó egyidejű kivezetése kb. 750 milliárd forint bevételkieséssel járna. Tessék csak utána számolni.

Angyal József okleveles adószakértő, okleveles matematikus

 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi részvényjuttatás kezelése a társasági adóban

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Elengedett pótbefizetés adókötelezettsége?

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Támogatás nyújtása/nem közcélú adomány

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 September
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Együttműködő partnereink