hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Többmilliárdos büntetések: az APEH célkeresztjében

  • Salgó Andrea

Az adóellenőrök az idén május végéig 129 ellenőrzést végeztek, csaknem 165 milliárd forint büntetést szabtak ki, 25 százalékkal többet, mint tavaly ugyanebben az időben – derül ki az APEH legfrissebb statisztikájából. Legrosszabbul az áfacsalók, a kapcsolt vállalkozások és a vagyonosodási vizsgálatok kiszemeltjei jártak, a revizorok tolla ugyanis náluk fogott a legerősebben.

A legmagasabb bírságot az egyik áfacsaló kapta, tőle 6 milliárdot kértek számon, amelyből a megállapított adóhiány több mint 4 milliárd volt.  Az APEH munkatársai – értesült lapunk – azért is járnak el drákói szigorral, mert ezek a trükközések erősítik leginkább a feketegazdaságot. Az adóeltitkolók körében továbbra is dívnak a körbeszámlázásos és a láncügyletek. A megbüntetett cégek közül többen – áfakötelezettségük minimalizálása érdekében - bevallásaikban nagy összegű fiktív értékesítést, illetve előzetesen felszámított adót szerepeltettek. A vagyonosodási vizsgálatoknál kiszabott legmagasabb bírság közel 950 millió forint volt, amely egy csaknem 2 milliárd forintnyi be nem vallott személyi jövedelemadóhoz kapcsolódott.

Kikre figyelnek az adóellenőrök az idén?

 2010-ben is jó lesz vigyázni azoknak, akik külföldről adózókkal állnak kapcsolatban, illetve akik fantom cégek tulajdonosainak és képviselőinek érdekeltségi körébe tartozó vállalkozásokat üzemeltetnek. Változatlanul vizsgálják a tb befizetéseket illetve a cégautók után járó adók befizetését.

Fokozottan ellenőrzik a vegyes termékkörű ügynöki nagykereskedelemben, a zöldség- és gyümölcs nagykereskedelemben, a vasáru-, festék-, üveg-kiskereskedelemben, valamint  a papír- és nyomdaiparban, az őrző-védőszolgáltatásokban, a termékbemutatókon keresztül bonyolódó kereskedelemben és hitelközvetítési és üzleti tanácsadás szolgáltatásban tevékenykedő adózókat, akik nem érik el az adott térségre, gazdálkodási formára megállapított jövedelmezőségi mutató 50 százalékát. Vizsgálják a helyi iparűzési adó bejelentésével, bevallásával, adóelőleg- és adófizetési kötelezettségével, nyilvántartásával összefüggő „jogszerűtlen adózói magatartást” is.

A cikk folytatódik itt!

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi részvényjuttatás kezelése a társasági adóban

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Elengedett pótbefizetés adókötelezettsége?

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Támogatás nyújtása/nem közcélú adomány

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 September
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Együttműködő partnereink