hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Az APEH válaszol: a családi pótlék és a nyilatkozat

  • adozona.hu

Főállású evás egyéni vállalkozóként mi után kell fizetnem a vállalkozói járulékot? Hogyan kell kitölteni a családi pótlék adózásához szükséges nyilatkozatot? Egyedülálló szülőként miként kell számolni a családi pótlékot?

Főállású evás egyéni vállalkozóként mi után kell fizetnem a vállalkozói járulékot? A minimálbér vagy annak kétszerese alapján? Annak idején az APEH úgy tájékoztatta a könyvelőmet, hogy a minimálbér után, így mindig is havi 2760 Ft-ot fizettem, most azonban azt jelezte az adóhivatal, hogy nem ez a helyes összeg. Mi után kell fizetnem?

A főfoglalkozású egyéni vállalkozó az egészségbiztosítási járulékalap után fizet vállalkozói járulékot. Evás egyéni vállalkozó esetében egészségbiztosítási járulékalapnak a társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló 1997. évi LXXX. törvény (Tbj.) 29/A. §-ában meghatározott járulékalapot kell tekinteni [a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról szóló 1991. évi IV. törvény 58. § u) pontja].

A Tbj. 29/A. § (1) bekezdése szerint az egyszerűsített vállalkozói adó szabályai szerint adózó (a továbbiakban: eva adózó) biztosított egyéni vállalkozó a 19. § (1)-(3) bekezdésében meghatározott járulékokat (tagdíjat) havonta a minimálbér kétszerese után fizeti meg. Az eva adózó egyéni vállalkozó az Art. 31. § (2) bekezdésében meghatározott bevallásban a tényleges jövedelmének feltüntetésével bejelentést tehet arról, hogy a járulékot (tagdíjat) a tényleges jövedelme, de legalább a minimálbér alapulvételével fizeti meg.

Abban az esetben tehát, ha az eva adózó egyéni vállalkozó nem él a bejelentéssel és a járulékokat a minimálbér kétszerese után fizeti meg, úgy a vállalkozói járulék alapja is a minimálbér kétszerese lesz. Bejelentés esetén a tényleges jövedelme, de legalább a minimálbér összege képezi a vállalkozói járulék alapját.

Ismerősöm 3 éve elvált, egyedül él, a gyermeke és édesanyja elköltözött. Nem kap tehát családi pótlékot sem, 100 százalékban az anya kapja. A volt férj gyerektartást fizet. Mi a teendő ilyenkor, hova, kinek kell ezt és hogyan jeleznie, hogy ne számítódjon a fizetéséhez a családi pótlék 50 százaléka. Mi van, ha az exfeleség csak ennyit vall be?

Egyedülálló szülők esetében csak a családi pótlékra jogosult szülőnél kell a családi pótlék összegének az 50 százalékát az adóalap megállapítása során figyelembe venni és csak ennek a szülőnek kell a munkáltató, kifizető felé nyilatkoznia. Tehát a gyermekétől külön élő, elvált szülőnek, aki nem is jogosult a családi pótlékra annak nem kell nyilatkoznia a családi pótlék, mint adóterhet nem viselő járandóság 50 százalékának a figyelembevételéről, így az adóalapját sem kell megnövelnie a családi pótlék 50 százalékával.

Számomra nem egyértelmű hogyan is kell kitölteni a családi pótlék adózásához szükséges nyilatkozatot. Nekem három gyermekem van, egyikük tartósan beteg, most akkor a kapott összeget vagy csak az egészséges gyerekek után járt összeget kell feltüntetnem?

A nyilatkozatban kizárólag az adóterhet nem viselő járandóságnak minősülő családi pótlékot kell feltüntetni. A tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermek után járó magasabb összegű családi pótlék továbbra is adómentes - melyet a nyilatkozathoz tartozó tájékoztató is tartalmaz -, vagyis ezen gyermek(ek)re tekintettel folyósított családi pótlékot nem kell a nyilatkozatban feltüntetni.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi részvényjuttatás kezelése a társasági adóban

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Elengedett pótbefizetés adókötelezettsége?

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Támogatás nyújtása/nem közcélú adomány

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 September
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Együttműködő partnereink