hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Az APEH válaszol: öröklés, ajándékozás, illeték

  • adozona.hu

Örökölt lakásunk és a garázsunk együttes értéke 29 millió forint, a szintén örökölt nyaraló értéke 12 millió forint. Amennyiben fiam az egyik, én a másik ingatlant öröklöm, a 20-20 millió forintos illetékmentesség megillet-e mindkettőnket? Házassági együttélés alatt a felek ingatlant vásároltak, de az ingatlan tulajdonjoga csak a férj nevére lett írva, aki most közös tulajdont létrehozó okirattal szeretné a feleség nevére iratni a házassági vagyonközösség ideje alatt közösen szerzett ingatlan 50 százalékát. Ez az eset ajándékozásnak minősül-e, amely után illetéket kell fizetni? Olvasói kérdések.

Férjem halála után rám és fiamra hagyott egy lakást és garázst, valamint egy nyaralót, azzal a feltétellel, hogy mi egyezzünk meg az örökséget illetően. A lakás és a garázs együttes értéke kb. 29 millió forint, a nyaraló értéke kb. 12 millió forint. Amennyiben egyikünk a lakást és a garázst örökli, a másik örökös pedig a nyaralót, a 20-20 millió forintos illetékmentesség megillet-e mindkettőnket?

A 20 millió forintos illetékalap-kedvezményt az örökhagyó gyermeke és a házastársa is igénybe veheti. A mentességi szabály nem a hagyaték, hanem a kedvezményezett körbe tartozó vagyonszerző által megszerzett örökrész tekintetében alkalmazza a 20 millió forintos értékhatárt, és az öröklési illeték minden esetben személyenként kerül meghatározásra, tehát a kedvezmény örökösönként értendő. A mentesség alkalmazása során elsősorban az örökös által megszerzett lakástulajdon vagy lakáshoz kapcsolódó vagyoni értékű jog után megállapított illetékalapot kell csökkenteni.

Amennyiben az egyik örökös szerzi meg a 12 millió forint értékű nyaralót, mentesül az öröklési illeték megfizetése alól. A másik örökös, aki a 29 millió forint értékű lakást és garázst örökli, 20 millió forint összegig mentesül az illeték megfizetése alól, de az e feletti összeg után meg kell fizetni az öröklési illetéket.

Házassági együttélés alatt a felek ingatlant vásároltak, de az ingatlan tulajdonjoga csak a férj nevére lett írva. A férj közös tulajdont létrehozó okirattal szeretné a feleség nevére iratni a házassági vagyonközösség ideje alatt közösen szerzett ingatlan 50 százalékát. Ez az eset ajándékozásnak minősül-e, amely után illetéket kell fizetni?

Amennyiben nincs vagyongyarapodás, akkor ajándékozásról nem lehet beszélni. Ha az ingatlan 50 százalékának megszerzésére azért kerül sor, mert a házassági vagyonközösség ideje alatt közösen szerzett ingatlan nem lett a másik házastárs nevére írva, tehát ingatlan-nyilvántartáson kívüli tulajdonosnak minősül, abban az esetben a közös tulajdont keletkeztető szerződés folytán történő vagyonszerzés nem minősül ajándékozásnak, ennek következtében illetékfizetési kötelezettség nem keletkezik.

Egyik ismerősöm 2008-ban értékesített egy üdülő ingatlant, ráeső részben 2.125.000 forintért. Az üdülő tulajdonjogát 2001-ben szerezte meg örökség útján. Illetéket nem fizetett az öröklés után. Kell-e és mennyi személyi jövedelemadót fizetni az eladás után?

Amennyiben a magánszemély üdülőt értékesít, akkor az ingatlanértékesítéséből származó jövedelemének megállapításakor a bevételből le kell vonni a megszerzésre fordított összeget, és az ezzel összefüggő más kiadásokat, az értéknövelő beruházásokat és az átruházással kapcsolatos kiadásokat. Az így kapott érték a számított összeg, amely az idő múlására tekintettel tovább csökkenthető. 

A 2001. évben szerzett 2008. évben értékesített üdülő esetén a számított összeg 20 százalékkal csökkenthető. A számítás eredményeként kapott összeg az adóköteles jövedelem, amelyet 25 százalék személyi jövedelemadó terhel.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi részvényjuttatás kezelése a társasági adóban

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Elengedett pótbefizetés adókötelezettsége?

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Támogatás nyújtása/nem közcélú adomány

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 September
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Együttműködő partnereink