hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Munkajogász válaszol: kiküldetés, szabadság számítása, színlelt szerződés

  • adozona.hu

Mikor köteles ügyeleti díjat fizetni a munkáltató? Hogyan számítják a szabadságát a prémiuméves óvónőnek? Olvasóink kérdéseire Viszló László ügyvéd és munkajogi szakértő válaszol.

Amennyiben a munkahely egy része vidékre költözik, és hetente több napot ott kell töltenem, milyen költségeimek kell a munkáltatómnak fedezni? Ha például ott alszom, akkor köteles-e ügyeleti díjat fizetni?

Kiküldetés esetén, a jogszabály alapján járó költségtérítésen túlmenően a munkáltató köteles a munkavállaló számára megfizetni a kiküldetés során felmerülő szükséges és igazolt többletköltségeket. Ebben az esetben a munkavállalót a munkaszerződés szerinti munkabér illeti meg. Ha az utazási idő a munkavállaló munkaidő-beosztása szerinti munkaidőn kívül esik, a munkavállaló személyi alapbére 40 százalékára jogosult. Az erre vonatkozó részletes szabályokat az 1992. évi XXII. törvényben (105. §) illetve a 278/2005 (XII.20.) Korm. rendeletben találja meg.

Prémiuméves óvónő vagyok, szabadságszámítási gondjaim vannak a munkahelyemen. Tudjuk, annyi nap jár, mint megelőző évben, tehát óvodapedagógus prémiumosnak 46 nap. Heti 11 órát, azaz 2 X 5,5 órát dolgozom, minden kedden és pénteken. Eddig ezekre a napokra vettem ki szabadságot, ha kellett, azaz heti kettőt. Most azt a tanácsot kapta főnököm (aki egyébként igen pozitívan áll az egész PÉP-hez), hogy a 11 óra tulajdonképpen napi 2,2 óra lenne, tehát egy hétre nem 2, hanem 5 nap szabadságot kell kivennem. Szerintünk, ha 2 napot dolgozom - és ledolgozom- hetenként, akkor 2 nap szabadságk jár egy hétre. 

A szabadság kiadásánál a munkarend szerinti munkanapokat kell figyelembe venni. Ha a munkaidő-beosztás heti kettőnél több pihenőnapot biztosít, akkor a szabadság kiadása tekintetében a hét minden napja munkanapnak számít (kivéve a munkavállaló 2 pihenőnapját és a munkaszüneti napokat).
Ennek megfelelően egy hétre 5 nap szabadságot kell kivennie.

Új munkahelyemen ki kell váltani az egyéni vállalkozói igazolványt. A munkaköröm értékesítés lesz. A kérdésem az, hogy milyen tételeket kell majd fizetnem havi, negyedéves, féléves, illetve éves szinten? Ezeket a bevétel arányában kell fizetni? 

Munkajogi szempontból a kérdés úgy merül fel, hogy nem tekinthető-e az ilyen típusú foglalkoztatás színlelt szerződésnek? Javaslom, hogy a munkáltatói ajánlatot vesse össze a 700/2005 (MÜK) FMM-PM irányelv rendelkezéseivel.


Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi részvényjuttatás kezelése a társasági adóban

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Elengedett pótbefizetés adókötelezettsége?

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Támogatás nyújtása/nem közcélú adomány

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 September
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Együttműködő partnereink