hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Áfavisszaigénylés: mit javasol az EU?

  • adozona.hu

Az Európai Közösségek Bírósága 2009. március 4-én tárgyalást tartott a régi áfatörvénynek az állami támogatás esetén adólevonási jogot korlátozó rendelkezéséről szóló PARAT ügyben. Hol tér el a nemzeti és a nemzetközi jogszabály?

A régi áfatörvény 2004. május 1-je és 2005. december 31-e között hatályban lévő szabálya alapján az adóalanyok az egyes termékbeszerzéseikhez kapott államháztartási támogatás esetén kizárólag a nem támogatott hányad erejéig érvényesíthették adólevonási jogukat. E rendelkezést 2006. január 1-jével hatályon kívül helyezték, de nem visszaható hatállyal. Ily módon államháztartási támogatás esetén az arányosítást kellett alkalmazni minden 2005. december 31-ig végzett termékbeszerzésre - olvasható a PricewaterhouseCoopers (PwC) hírlevelében.

A Nógrád Megyei Bíróság a fenti szabállyal kapcsolatban a következő kérdéseket terjesztette az Európai Közösségek Bírósága elé előzetes döntéshozatal céljából:

1. Az áfatörvény arányosítási kötelezettséget előíró szabálya megfelelt-e a tagállamok forgalmi adóra vonatkozó jogszabályainak összehangolásáról szóló hatodik irányelvben foglaltaknak?

2. Amennyiben nem felelt meg, úgy a felperesnek van-e lehetősége közvetlenül a hatodik irányelv alkalmazására az adólevonási jog gyakorlásakor az áfatörvény korlátozó rendelkezésével szemben?

Az Európai Közösségek Bírósága úgy döntött, hogy az ügyben főtanácsnoki indítvány nélkül határoz, de az eljárás során a magyar kormány és a bizottság írásbeli észrevételt terjesztett elő.

A magyar állam véleménye szerint a levonási jog korlátozása nem ellentétes a hatodik irányelv rendelkezéseivel. Az adóalanyok nem alkalmazhatják közvetlenül az irányelv rendelkezéseit, de a nemzeti bíróság előtt hivatkozhatnak rá, ha véleményük szerint a nemzeti jogszabály eltér annak rendelkezéseitől.

A fentiekkel ellentétben az Európai Bizottság azt javasolta az Európai Közösségek Bíróságának, hogy állapítsa meg azt, hogy a magyar áfatörvény adólevonási jogot korlátozó szabálya ellentétes volt a hatodik irányelv 17. cikkének rendelkezéseivel. A Bizottság szerint a Hatodik irányelvre a nemzeti bíróság előtt hivatkozni lehet minden olyan nemzeti rendelkezéssel szemben, amely nem felel meg az irányelv rendelkezéseinek, így az adóalany újraszámíthatja a levonható áfát, ha a támogatásból is finanszírozott beszerzéseket adóköteles tevékenységhez használta fel.

Abban az esetben, ha az Európai Közösségek Bírósága a Bizottság álláspontját elfogadva, későbbi döntésében kimondja, hogy az áfatörvény adólevonást korlátozó szabálya ellentétes volt a hatodik irányelv rendelkezéseivel, bizonyos feltételekkel az adóhatóságtól várhatóan vissza lehet szerezni a 2004. május 1-je és 2005. december 31-e között az állami támogatás miatt le nem vonható áfát.

A PwC felhívja a figyelmet arra, hogy a vonatkozó nemzeti szabály alapján az adóhatóság a döntés kihirdetésétől számított 180 napon belül beterjesztett külön kérelem alapján teljesíti a visszatérítési igényt.

A fentiekhez hasonló kérdések merülhetnek fel a vegyes tevékenységet folytató (áfa levonásra
jogosító, illetve nem jogosító) adóalanyok támogatása során előírt arányosítási kötelezettség esetén is, amelyet azonban az Európai Közösségek Bírósága a jelen ügyben nem vizsgált.





Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi részvényjuttatás kezelése a társasági adóban

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Elengedett pótbefizetés adókötelezettsége?

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Támogatás nyújtása/nem közcélú adomány

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 October
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Együttműködő partnereink