hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Áfavisszaigénylés lakásvásárlás után

  • adozona.hu

Lehetséges-e az új lakás vásárlása után visszaigényelni az áfát, ha a vételről áfás számla van. Olvasói kérdésre Vira Sándor, a Saldo Zrt. áfaszakértője válaszol.

Szakértő
Áfaügyben kérdezzen itt Vira Sándortól
Lehetséges-e az új lakás vásárlása után az áfát  visszaigényelni, ha a vételről áfás számlát is kaptam. A lakást Budapesten vásároltam egy lakásépítő cégtől. Ha visszaigényelhető az ÁFA, akkor, ennek mi a módja ? 

A jogszabályi hattér ismertetésétől eltekintve a következő alternatívák fordolhatnak elő: 

1) ha a vásárló nem adóalany magánszemély, akkor nem vonhatja le, nem ígényelheti vissza az áfát semmilyen körülémények között.
2) Ha a vásárló adóalany, akkor az esetben igényelheti vissza az áfát, ha a lakást továbbétékesítési célra vásárolta, és az ő értékesítése adóköteles lesz, (mindegy, hogy ő hárítja át az adót, vagy a vevő állapítja meg a fordított adózás szabályai alapján).
3) Ha a vásárló adóalany, akkor is visszaigényelheti az Áfa-t, ha a lakást adóköteles bérbeadási tevékenység keretében hasznosítja.

A levélben foglaltakból elsősorban arra lehet következtetni, hogy az 1) pontban foglalt tényállásról van szó jelenleg. Magánszemélyek az elmúlt évtizedek alatt több esetben próbálták meg a lakásra jutó adót különféle színlelt szerződéses konstrukció létrehozásával visszaigényleni, többnyire sikertelenül. Az Áfa törvény annak érdekében találták fel az ötvenes években, hogy a végfelhasználó magányszemélyek a megvásárolt termékek és szolgáltatások után adót fizessenek. Szociálpolitikai megfontolások alapján korábban, bizonyos esetekben lehetőség volt a lakást terhelő áfa egy részének visszaigénylésére, jelenleg azonban ilyen jogszabály által biztosított lehetőség nem léttezik.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi részvényjuttatás kezelése a társasági adóban

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Elengedett pótbefizetés adókötelezettsége?

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Támogatás nyújtása/nem közcélú adomány

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 October
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Együttműködő partnereink