hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Adótörvények: a bizottság rábólintott, a Fidesz adóemelést vár

  • MTI

Az Országgyűlés gazdasági bizottsága szerdai ülésén általános vitára alkalmasnak találta a távhőszolgáltatás versenyképesebbé tételéről, illetve az egyes adó- és járuléktörvények módosításáról szóló törvényjavaslatot.


A két javaslatot 15 igen és 12 nem, illetve 15 igen és 13 nem szavazattal találták általános vitára alkalmasnak a képviselők. Ugyanakkor a gazdasági bizottság tagjai egyhangú döntéssel általános vitára alkalmasnak ítélték az utasok személyi poggyászában importált termékek általános forgalmi adó és jövedéki adó mentességéről szóló törvényjavaslatot. A parlament gazdasági bizottsága a kijelölt főbizottsága a távhőszolgáltatás versenyképesebbé tételéről szóló törvényjavaslatnak.

A távhővel kapcsolatos törvényjavaslatot, amely tartalmazza a népszerű nevén Robin Hood-adónak nevezett 8 százalékos többletadót, a Fidesz, a KDNP és az MDF mellett az SZDSZ képviselője sem szavazta meg. A Fidesz és a KDNP véleményét Molnár Béla, a KDNP képviselője foglalta össze: álláspontjuk szerint azért most vezetik be a Robin Hood-adót, mert a kormány az energiapiac liberalizációját úgy vezette be, hogy a feltételeket nem biztosította hozzá. A képviselő utalt arra, hogy az energiaipari cégek jelentősen növelték a nyereségüket, példaként az Budapesti Elektromos Művek Zrt.-t (Elmű) és az Észak-magyarországi Áramszolgáltató Zrt.-t (Émász) említette. Az MSZP véleményét összefoglaló Szanyi Tibor azt mondta, hogy kényszermegoldás a Robin Hood-adó, de csak két évre szól Most azoknak kell fizetniük akik "betegre keresték magukat ebben a szektorban"- tette hozzá. Mint mondta, "a Mol sikere az ország sikere, most pedig Magyarország részt kér ebből a sikerből". A képviselő hangsúlyozta, hogy a Robin Hood-adó a fejlesztésekhez is hozzájárul.

Podolák György (MSZP) bizottsági elnök felvetésére, miszerint a Magyar Energia Hivatal nem lesz képes szakmailag kezelni a törvény alapján megnövekvő feladatait, a szocialista képviselő azt mondta: 20-30 plusz fővel megoldható a probléma, és ehhez még csak költségvetési forrás sem kell: az energia hivatal saját bevételeiből a többletköltségeket fizetni tudja.

Lakos Imre SZDSZ-es képviselő a 650 ezer lakást és 2,5 millió embert érintő döntéssel kapcsolatos felelősségre hívta fel a figyelmet, amely nem engedi meg a demagógiát: "először osztogatunk, majd fosztogatunk", a probléma lényegével pedig nem törődünk - mondta a képviselő. Szerinte a törvényjavaslatból hiányzik a koncepció a távfűtés versenyképessé tételéről.

Márton Attila (Fidesz) képviselő szerint, ha a Mol-t nem adták volna el, akkor most lenne állami bevétel az olajcég profitjából. Felhívta a figyelmet arra, hogy a Robin Hood-adó önkormányzati tulajdonú cégeket is érint, azoknak pedig nincs extranyereségük. Bencsik János (Fidesz) képviselő, aki egyben Tatabánya polgármestere is, emlékeztetett arra, hogy az elmúlt másfél évben 100 százalékkal emelkedett a távhő ára. Szerinte a szolgáltatás áfájának csökkentése lenne a megoldás, ami mindössze 33 milliárd forint kiesést jelentene a költségvetésből.

A képviselők lehetőséget adtak a megszólalására a szakmai szövetségek képviselőinek, akiknek többsége szakmailag megalapozatlannak tartotta a törvényjavaslatot.

Az egyes adó- és járulék törvények módosításáról szóló vitában a Márton Attila, összefoglalva a Fidesz álláspontját, azt mondta: a módosítások nem járulnak hozzá a gazdasági kifehérítéséhez, a foglalkoztatás növeléséhez és a cégek terheinek csökkentéséhez, ezért nem javasolják általános vitára bocsátani a törvényjavaslatot. Molnár Gyula a szocialisták véleményének összegzéseként elmondta, hogy a törvényjavaslat megteszi az első lépéseket a foglalkoztatás javítására, és folytatja a 2006-ban a gazdaság kifehérítésére hozott intézkedések sorát, de a magyar gazdaság teherbíró képességét figyelembe véve ez a maximum, ami megtehető.

Podolák György bizottsági elnök a vitát összefoglalva jónak tartotta, hogy mindenki számára a konvergenciaprogramnak való megfelelés, a költségvetés egyensúlyának megtartása az elsődleges. Hozzátette: azon hogy ez miként valósítható meg, lehet vitatkozni. 

Fidesz: a családok és a vállalkozások terheit csökkentené
A családok, a kis- és középvállakozások, az oktatás és a mezőgazdaság területén nyújt be módosító indítványokat a Fidesz az adótörvényekhez; az ellenzéki párt többek között javasolja a gyermekek után járó adókedvezmény kiterjesztését és beruházási célú adókedvezmény bevezetését - mondta Varga Mihály, a Fidesz alelnöke. "Újabb kormányzati félrevezetés, újabb kormányzati trükk" - a fideszes politikus így jellemezte a kormány által beterjesztett adótörvényeket, szerinte ugyanis a kabinet nagyszabású adóreformot és adócsökkentést ígért, de ebből semmi nem valósult meg, sőt, újabb adóemelések is várhatók jövőre.
 
Varga Mihály szerint a Fidesz ezzel szemben az adócsökkentés pártja, ezért ennek megfelelő módosító indítványokat nyújt majd be. A költségvetési bizottság szerdai üléséről szólva Varga Mihály azt mondta: a két Fideszből kilépett független képviselő, Lengyel Zoltán és Tóth András olyan felelőtlen módon viselkedik, ami nem menthető, hiszen nem jelentek meg az ülésen, így hiába mondott nemet az adótörvényekre az SZDSZ, a Fidesz, a KDNP és az MDF is, a szocialisták szavazataival a bizottság 14 igen és 13 nem mellett általános vitára alkalmasnak találta a javaslatot.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi részvényjuttatás kezelése a társasági adóban

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Elengedett pótbefizetés adókötelezettsége?

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Támogatás nyújtása/nem közcélú adomány

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 September
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Együttműködő partnereink