hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Mennyibe kerülhet az új cégautóadó, kiknek jár kedvezmény?

  • Vágyi Ferenc Róbert

Az új cégautóadót a gépjárműadóról szóló törvényben találjuk, mint egységes vagyonadót, melyet mindenkinek fizetnie kell, aki valamilyen autó után költséget számol el akár cégként, akár magánszemélyként. Mit érdemes tudni az adócsomag egyik legnagyobb visszhangot kiváltó tervezett változtatásáról? Tények, számok.



A jogalkotó célja az volt, hogy szélesebb adóbázison nyugvó, de egy alacsonyabb adóterhelést biztosító közteherré váljon ez a fajta adó, amely a gépjárműadótól függetlenül fennállhat. Ezzel szemben viszont teljesen megszűnne az szja törvényben szabályozott cégautó utáni adófizetési kötelezettség. A kettős adóztatás elkerülése érdekében – hiszen egy vagyontárgyat csak egy adóval lehet sújtani – lehetőség van a cégautóadóból levonni a gépjárműadó címén megfizetett összeget azokban a negyedévekben, amelyekben fennállt a cégautóadó fizetési kötelezettség.Egyébként is negyedévente, a negyedévet követő hó 20. napjáig kell bevallani és megfizetni ezt az új adófajtát.

Azért lehet újnak minősíteni, mivel ez már nem az személyi jövedelemadó keretén belül, mint egyfajta természetbeni hozzájárulás miatti adófizetés jelentkezik, hanem ez már valódi elmozdulás a vagyonadók irányába. Ezért is került át a gépjárműadó törvény keretei közé. A jogalkotó feltételezi, hogy aki költséget számol el az autójával kapcsolatban, az esetlegesen jövedelmet is szerez vele, s ezt a tényt adóztatja, amit ezzel a vagyontárggyal tudott elérni.

Az adóalanyi kör is jelentősen kiszélesedett, hiszen nemcsak a cégek válhatnak mos már adófizetőkké, hanem bármely magánszemély is, aki az autójával kapcsolatban valahol költséget számol el. Ez így teljesen fair, mert nincs kibúvó, aki használja önálló tevékenységre, vagy vállalkozási célra az autóját, annak fizetnie kell.

Főszabályként az adót a tulajdonos köteles megfizetni, pénzügyi lízing esetén a lízingbe vevő. De ne feledjük azt sem, hogy a jogalkotó „gondolt” a külföldi rendszámú autókra is, ezért ha egy ilyen autóval kapcsolatban Magyarországon valamelyik cég költséget számol el, akkor a költséget elszámolónak szintén beáll a cégautóadó fizetési kötelezettsége a Magyarországon hatósági nyilvántartásban nem szereplő autó esetén is.

Azt is látni kell, hogy aki nem számol el költséget az autójával kapcsolatban, annak nem keletkezik adófizetési kötelezettsége, mint ahogy nekik korábban sem volt ilyen. Nem számít ilyen költségelszámolásnak a munkába járás miatt a 9 Ft/km összeggel elszámolt költségtérítés. Tehát önmagában a munkába járás miatt nem keletkezik a magánszemélynek adófizetési kötelezettsége.

Viszont azok adóterhe lényegesen nagyobb lesz, akik eddig magánszemélyként voltak tulajdonosai az autónak és költségeket számoltak el cégek, vállalkozások felé, mivel ők korábban nem fizettek egyáltalán cégautóadót, most viszont fognak.

Adómentességek – különleges méltánylást érdemlő esetekben - természetesen itt is maradtak, hasonlóan a korábbi szabályozáshoz:
- megkülönböztető jelzésű járművek
- halottszállító jármű
- háziorvosi ellátáshoz szükséges jármű stb.

Az adó alapja a gépkocsi bekerülési értéke, mely cégeknél a számviteli törvény szerinti bekerülési érték, magánszemélyeknél a vételár, illetve örökség esetén a hagyatéki leltárban szereplő összeg. Ez után az összeg után, mint adóalap után kell megfizetni a 7 százalék adót. Az adóalap a beszerzést követő első és második évben 10-10 százalékkal, míg azt követően évente 5 százalékkal csökkenthető.

Ezért várhatóan a beszerzés évében és az azt követő négy évben kisebb adóteherrel kell számolnia a cégeknek, de az 5. évtől kezdődően sok esetben magasabb adóteher fog jelentkezni, mint a korábbi szabályozás esetén. 

Nézzünk egy példát: az autó bekerülési értéke 2 millió forint.

Szerzés éveAdóalap
(millió forint)
Adó(ezer forint/év)Korábban fizetett adó (ezer forint/év)
0. 2 140144
1.1, 8126144
2.1,6112144
3.1,5105144
4.1,498144
5.1,39172
6.1,28472
7.1,17772
8.17072

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi részvényjuttatás kezelése a társasági adóban

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Elengedett pótbefizetés adókötelezettsége?

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Támogatás nyújtása/nem közcélú adomány

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 September
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Együttműködő partnereink