adozona.hu
A GKI emelné a meleg étkezési jegyek adómentes értékét
//test-adozona.hu/archive/20080916_cafeteria_juttatas_gki
A GKI emelné a meleg étkezési jegyek adómentes értékét
A hideg étkezési utalványok 6.000 forintos adómentes értékének megtartását, esetleg 7.000-re emelését, illetve a meleg utalványok esetében 12 ezer forintról 13-14 ezer forintra növelését javasolja a GKI Gazdaságkutató Zrt., ami számításik szerint 3-4 milliárd forintos többlet költségvetési terhet jelentene az ideihez képest - mondta Ádler Judit, a GKI kutatásvezetője kedden sajtótájékoztatón Budapesten.
A felmérést végzők szerint a már megismert adóváltozási elképzelések közül a béren kívüli juttatások 11 százalékos egészségügyi hozzájárulása a piac stagnálását, vagy átmeneti csökkenését okozná, nem kedvezne se a munkáltatóknak, se a munkavállalóknak, és az állam sem jutna hozzá a remélt nagyságú bevételhez. Ádler Judit szerint az adómentesség megszüntetése azzal a veszéllyel jár, hogy a rendszer bővítésére szánt munkaadói összeget a közteher viszi el. Ez megtorpanást, esetleg csökkenést jelentene, de a rendszer nem szűnne meg - tette hozzá.
Levendel Ádám, a Szonda Ipsos vezérigazgatója úgy vélte: a munkaadók és a munkavállalók "fogcsikorgatva" fognak osztozni a terheken és az állam sem jár jól a változással. A felmérés szerint a kedvezőtlen gazdasági körülmények - alacsony növekedési ütem, elenyésző reálkereset bővülés és az inflációt meghaladó élelmiszerár drágulás - miatt az étkezési utalványok - különösen a meleg étkezési jegyek - szerepe felértékelődik.
Ma már a piac mérete megközelíti a 300 milliárd forintot, a rendszer folyamatosan nő és egyre népszerűbb. Ezért a felmérés készítői úgy vélik, hogy a munkavállalók nyomást fognak gyakorolni a munkaadókra a béren kívüli juttatások értékmegőrzése érdekében.
Ádler Judit azt is hangsúlyozta, hogy az utalványrendszer hozzájárul a gazdaság kifehérítéséhez. A munkaadók hajlandók növekvő összeget fordítani erre a célra, azért is mert a rendszer növeli a munkavállalók elégedettségét.
Az elmúlt években az étkezési utalványok piaca átrendeződött, a "hidegtől" a "meleg" felé. A hideg étkezési utalványok kezdeti túlsúlya csökkent. A hideg utalványt használók száma hat év alatt 2,1 millióról 1,5 millióra, míg a meleg utalványt használóké 300 ezerről 1 millióra emelkedett. Értéket tekintve a hideg utalványok átlagértéke 5.614 forint, a meleg utalványoké 11.127 forint munkavállalónként.
A versenyszférában 2008 elején a dolgozók 49 százaléka részesült hideg és 32 százaléka meleg étkezési utalványban.
Az utalvány-elfogadó helyek számára a rendszer biztos, kalkulálható forgalmat biztosít, 65 százalékuk szerint az értékhatár emelkedése növelné a forgalmat. Az elfogadóhelyek túlnyomó többsége elégedett, 72 százalékuk szerint megéri foglalkozni a jeggyel. A vendéglátóhelyek vezetőinek válaszai alapján mintegy 4.000 munkahelyet tart fenn az utalványrendszer - tette hozzá Ádler Judit.