hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Új kalkulátor: cafeteria 2008

  • Béres Molnár Gergely könyvvizsgáló, adószakértő

Ez a kalkulátor az adómentesen adható béren kívüli juttatások révén realizálható adó- és járulék megtakarítások számszerűsítésére szolgál, illetve – ezzel párhuzamosan – kimutatja a munkavállaló által elérhető nagyobb nettó jövedelmet. Ha a munkáltató él a béren kívüli juttatások lehetőségével, akkor – rendszerbe foglalva ezeket - ennek a rendszernek az a jellemzője, hogy egy étlaphoz hasonlóan választható elemeket tartalmaz, jelenlegi keretösszege legfeljebb évi 400 ezer forint, illetve a 400 ezer forintnak a munkavállaló által az adott munkáltatónál egy adóévben munkaviszonyban töltött napokkal arányos összege.

Kattintson!
Ide kattintva számolhat! A cafeteria kalkulátor segítségével számszerűsítheti a béren kívüli juttatásokkal elérhető adó- és járulék-megtakarításokat.
A különböző ösztönzési elemek választási lehetősége miatt nevezte el a szaknyelv „cafeteria”-nak ezt a béren kívüli juttatási formát. A munkáltató által felkínált lehetőségekből a munkavállalók saját igényeik szerrint szabadon állíthatják össze az igényelt juttatásokat, ezért az általában igen népszerű.

Fő juttatási formák:
- Önkéntes nyugdíjpénztári befizetés
- Egészségpénztári befizetés
- Önsegélyező pénztári tagdíjátvállalás
- Iskolakezdési támogatás
- Üdülési csekk
- Ingyenes vagy kedvezményes számítógép- és internet használat
- Művelődési intézményi szolgáltatás
- Helyi utazási bérlet
- Étkezési hozzájárulás
- Üzleti ajándék és reprezentáció.

Az egyes juttatási elemek csak meghatározott mértékben vehetők adómentesen igénybe. Ezek a mértékék a mindenkori minimálbér alapján kerültek meghatározásra vagy összegszerűen szerepelnek a személyi jövedelemadó törvényben. Ha a munkáltató az adómentesen adható keretet túllépi, akkor az adóköteles adóalap után 54 százalék szja-t kell fizetnie. A kalkulátor választási lehetőséget tartalmaz a bérként adható jövedelem és az adómentesen adható juttatások között. Ha a bérfejlesztést adómentesen adható juttatásból is biztosítja a munkáltató, akkor a bevezetés évében már jelentkeznek a kedvező hatások, melyek megismétlődnek minden évben, amíg létezik ez a rendszer. Ha a jelenlegi szabályozás szerinti 400 ezer Ft/fő/év keretösszeget már elérték, akkor nincs további lehetőség az adómentes bérfejlesztésre.A cafeteria rendszernek is van költsége, de az elég alacsony. A kalkulátor 4 százalékos költséghányaddal számol.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi részvényjuttatás kezelése a társasági adóban

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Elengedett pótbefizetés adókötelezettsége?

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Támogatás nyújtása/nem közcélú adomány

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 September
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Együttműködő partnereink