hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Vadász Iván: zéró toleranciát a pártokkal szemben is

  • hvg.hu

Vadász Iván, a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének alelnöke szerint a miniszterelnök adócsökkentési programját aláássa, hogy miközben az állam bele akar nézni az adózók zsebébe, saját kiadásairól továbbra sem hajlandó nyilvánosságra hozni érdemi információt. A „zéró tolerancia”, melyet Gyurcsány programjában meghirdetett, csak kölcsönös lehet.


hvg.hu: Gyurcsány Ferenc Megegyezés című dolgozatára épül a Pénzügyminisztérium csomagja a magyar gazdaság kifehérítésére. Az adózási fegyelem szigorítása nyomán befolyó évi 300 milliárd forintból akarják mérsékelni a vállalkozók az adó- és járulékterheit. Van-e ennek esélye?

Vadász Iván: A miniszterelnök „zéró toleranciát” hirdet az adózókkal szemben, amit nem lehet kifogásolni. De ezt csak akkor lehet megvalósítani, ha az állampolgárok is „zéró toleranciát” hirdethetnek az állami szervekkel vagy a pártokkal szemben. Ha egy vállalkozás hamis mérleget küld az adóhatósághoz, vagy a bírósághoz, akkor súlyos büntetésre számíthat. De mi van akkor, ha egy nagy politikai párt tesz közzé hamis mérleget a Magyar Közlönyben, és szakemberek egybehangzóan meg is állapítják, hogy tényleg hamis? Ismert tény, hogy a pártok tényleges kampányköltségeit nem tartalmazzák a nyilvánosságra hozott adatok. Az Állami Számvevőszék, amely a pártok elszámolásait ellenőrzi, hosszabb ideje jelzi, hogy ezek az adatok nem valósak, de nem áll rendelkezésére olyan eszköz, melyekkel elszámoltathatná a pártokat. Hasonlóan átláthatatlan az államapparátus, illetve az önkormányzatok gazdálkodása. Kérdés, mennyire lesz hatásos ilyen körülmények között a kormányfő által szorgalmazott zéró tolerancia.

hvg.hu: Úgy véli, hogy az APEH nem mér egyenlő mércével?

V.I.: Jogállamban egyenlő mércét kellene alkalmaznia. Ezzel szemben napjainkra az áfa-visszaigénylésének és kiutalásának rendje úgy alakult, hogy egy tisztességes adózónak a visszaigényelt áfára akár évekig kell várnia. Márpedig ez egy magyar vállalkozó számára súlyos hátrány mondjuk egy osztrák versenytársával szemben, aki gyorsan visszakapja a neki járó áfát. Hogyan lehet „zéró toleranciáról” beszélni, amikor az APEH mindenféle mondvacsinált indokokkal elhúzza az igénylések ellenőrzését? Egy jogos kiutalási igény teljesítését több mint egy évig lehet vizsgálni, pótlékmentesen. Bezzeg, amikor az adózónak be kell fizetni az adókat és a járulékokat, késés esetén magas büntetőkamatokat számítanak fel neki.

hvg.hu: Mi várható a „kifehérítéstől”?

V.I.: Komoly eredményt így nem lehet várni. Mindenekelőtt átfogó, nagy léptékű adóegyszerűsítést kellene végezni. Ez a vállalkozóknak nagyobb haszonnal járna, mint egy kismértékű adócsökkentés. Jelenleg olyan nagy és költséges az adóadminisztráció, hogy ha a felére csökkentenék, ugyancsak hozna háromszáz milliárd forintot. Ezt nem csak én mondom, Bajnai Gordon is kijelentette nemrég, hogy hatszáz-hétszáz milliárd forintos megtakarítást remél egy adóegyszerűsítési programtól. Az egyszerűsítés nemcsak a költségeket kíméli, de áttekinthetővé teszi a rendszert is. 

A teljes cikket olvassa el  a hvg.hu-n!
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi részvényjuttatás kezelése a társasági adóban

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Elengedett pótbefizetés adókötelezettsége?

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Támogatás nyújtása/nem közcélú adomány

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 September
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Együttműködő partnereink