hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

TEÁOR-szűkítés: a kisebb cégek kapnak kedvezményt?

  • MTI

Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter azon csütörtöki bejelentéséről, hogy a kormány szűkíteni fogja a TEÁOR számok alkalmazási körét. Az adószakértő úgy vélekedik: nem lehet tudni, a szűkítés mire vonatkozik, de feltehetően a kisebb cégek kapnak adminisztrációs engedményt.



A tevékenységi körök osztályozása elsősorban statisztikai célokat szolgál, így alkalmazása egy modern gazdaságban elengedhetetlen - mondta Vadász Iván, a Magyar Adótanácsadók Országos Egyesületének alelnöke. A miniszteri nyilatkozatból azonban nem lehet tudni, hogy a szűkítés mire irányul majd a jogszabályban - tette hozzá.

Elmondta: jelenleg ugyanis a cégjegyzék - illetve a vállalkozói igazolvány - tartalmazza a TEÁOR számokat, továbbá nyilvántartja azokat az adóhatóság is. Miután az Európai Unióban az a tendencia, hogy a kisvállalkozások ne legyenek folyamatos adatközlésre "kárhoztatva", elképzelhető, hogy rájuk vonatkozik a miniszteri bejelentés.

A másik megoldás az lehet, hogy a vállalkozásoknak csak az adóhatóságnál kell részletezniük a tevékenységüket. Amíg a bejelentésből nem lesz jogszabály-tervezet, addig ennél többet az adótanácsadó nem tud mondani - mondta Vadász Iván.

Az Európai Parlament és a Tanács egyik 2006. évi rendelete következtében 2008. január 1-jétől jelentősen megváltozott a TEÁOR és a szakmakód struktúra, a tevékenységi besorolások módosítását az adminisztratív nyilvántartásokban 2008. július 1-jéig át kellett vezetni. Az APEH közel 270 ezer társas vállalkozást, illetve több mint 135 ezer egyéni vállalkozót és egyéni vállalkozó igazolványhoz nem kötött adóköteles vállalkozást értesített a változás-bejelentési kötelezettségről. Akiknél ugyanis automatikusan nem lehetett átkódolni a tevékenységeket, azoknak maguknak kellett az új kódokat kikeresniük, majd a cégbíróságon átvezettetni a cégjegyzékben.

Az eredeti határidő ez év július 1. volt, de az igazságügyi és rendészeti miniszter ezt a határidőt kitolta ez év utolsó napjáig. Akik időben kezdeményezték a cégjegyzéki módosítást, azoknak az ügyvédi munkadíjra fordított 10-50 ezer forintjuk elveszett, nekik köszönte meg a jogkövetést a miniszter.

Az átvezetés illetékmentes, így csak az ügyvédi közreműködés kerül pénzbe, annak az összege viszont alku tárgya, ezért adtak meg más-más összeget az MTI által megkérdezett ügyvédek.

A társasági szerződések ez év július 1-i módosításának azonban más oka is volt. Eddig kellett megfeleltetni azokat az új gazdasági társasági törvénynek.

Az MTI által megkérdezett ügyvédek elmondták: az ügyfelek két módosítást szoktak még kérni a társasági szerződésben. Az egyik az, hogy a betéti társaságnál munkaviszonyban is el lehessen látni a képviseletet. Ha ez szerepel az okmányban, akkor kedvezőbb a képviselő adózása.

A másik gyakori módosítás az, amikor lehetővé teszik a kft. ügyvezetőjének a határozatlan idejű megbízását. A betéti társaságnál (bt-nél) egy kül- és egy beltag esetén ez eddig is így volt, de ahol a tagok száma több, ott szintén határozatlanná kell tenni a képviselő megbízatását a társasági szerződésben a bt-nél is ahhoz, hogy ne kelljen a határozott idő lejártával újraválasztani és ezt a tényt átvezetni a cégjegyzéken.

Miután egy változásbejegyzési kérelem általában többféle változást is tartalmaz(ott), szinte lehetetlen megmondani, hogy eddig hány vállalkozás kérte a TEÁOR számok módosítását.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi részvényjuttatás kezelése a társasági adóban

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Elengedett pótbefizetés adókötelezettsége?

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Támogatás nyújtása/nem közcélú adomány

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 September
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Együttműködő partnereink