hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

TEÁOR: kiknek nem kell fizetni?

  • adozona.hu

A KPMG adószakértőinek segítségével körbenéztünk néhány európai uniós országban: mennyi vesződségbe és pénzbe kerül a nálunk nagy vihart kavart TEÁOR - kódok átsorolása. Úgy tűnik, hogy másutt megkímélték a vállalkozók idejét és pénztárcáját, míg nálunk a társas vállalkozások több tízezer forintot is kifizetnek majd. A határidő elmulasztása pedig százezres bírságot jelenthet.

A TEÁOR-kódok átsorolása körüli mizéria most nyugvóponton van, december végéig kaptak haladékot a vállalkozók és vállalkozások, hogy tevékenységi körük besorolásáról intézkedjenek. Ahogy arról már egy korábbi cikkünkben beszámoltunk : több mint 1 millió adózó helyett az APEH és a Cégbíróság már januárban elvégezte az átsorolást, ha a fordítás automatikusan lehetséges volt. Igaz, erről nem értesítették az érintetteket, mindenkinek magának kell eldöntenie, van-e valamilyen tennivalója ez ügyben. A vállalkozóknak, amennyiben tevékenységük nem szerepel a cégjegyzékben, csak az adóhivatalnál és annál a hatóságnál kell jelezniük a változást, ahol a tevékenységet nyilvántartják. Ha viszont a cégjegyzékben megtalálható, átkódolandó tevékenységeik vannak, nem tehetnek mást, mint hogy módosítják a társasági szerződést. Ami a költségeket illeti a főtevékenység módosítása, illetve TEÁOR-számának átkódoltatása esetén: habár a fő tevékenységi kör változása illeték és közzétételi díj fizetése nélkül bejelenthető a cégbíróságon, a módosításhoz ügyvédet kell igénybe venni, s az ő munkadíját, ami 20-50 ezer forint között mozog, nem lehet megspórolni. Ráadásul az APEH magányszemélyeknek 200, társas vállalkozásoknak 500 ezer forintos bírságot helyezett kilátásba az átsorolásról nem vagy nem időben gondoskodók számára. 

A KPMG adószakértői néhány uniós országban működő partnerüktől megkérdezték, miként történt, történik ott az átsorolás. Úgy tűnik - legalábbis az alábbi országok esetében - , hogy a vállalkozók intézkedés és költségek nélkül megúszták az új kódokat.

Romániában 2007 áprilisában a Nemzeti Statisztikai hivatal elnöke jóváhagyta az új nomenkultúrát ami a CAEN nevet viseli és 2008. január 1-jétől lépett hatályba. Romániában nem határoztak meg határidőt az átállásra, viszont aki 2009. március 1-ig átáll az új besorolásra - egy 2008 márciusi döntés alapján -, annak nem kell semmiféle díjat fizetnie. Az új kódok bejelentésére azt javasolják, hogy azt első cégjegyzékbe történő módosítással együtt kezdeményezzék a vállalkozások.

Belgiumban a régi és az új kódok közti meglehetősen kicsi eltérés okozott gondot, az új kódok semmiben sem különböznek az azokat megelőzőktől formailag. A néhány hónapos átállási időszakban azonos kód alatt különböző tevékenységek is szerepeltek. Szerencséjükre ez az időszak gyorsan lezajlott, alig pár hónapot vett igénybe 2008 elején. A cégeknek semmiféle adminisztratív kötelezettségük nem volt, minden olyan szerv, amely ezen kódokat regisztrálta (pl. tb-szerv) maga végezte el a átsorolást, azonban a magyar rendszerhez hasonlóan jelenteni kellett amennyiben az új kódok nem voltak összhangban a tevékenységükkel.

A többi országot nézze meg itt!
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi részvényjuttatás kezelése a társasági adóban

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Elengedett pótbefizetés adókötelezettsége?

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Támogatás nyújtása/nem közcélú adomány

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 September
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Együttműködő partnereink