hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Adókedvezmény nyugdíjbiztosítás után

  • dr. Marosi Andrea

Köztudott, hogy a nyugdíj melletti bevétel esetén a nyugdíj összegét hozzá kell adni az adóalaphoz. De vajon mikor jár adókedvezmény nyugdíjbiztosítás után?

A nyugdíj - és a személyi jövedelemadóról (Szja) szóló törvényben részletezett minden, s idesorolandó ellátás - adóterhet nem viselő járandóság, amelynek összege növeli az adóalapot, de az erre eső adót nem kell befizetni. A kiszámított adót viszont csökkenti az összevont adóalap részét képező, a magán-nyugdíjpénztár által teljesített, nyugdíjszolgáltatásnak nem minősülő kifizetés összegére számított adó 50 százaléka. Számos munkáltató ma már egyéb juttatásokkal egészíti ki munkavállalója bérét, ilyen például a napjainkban egyre gyakoribb életbiztosítás, a balesetbiztosítás, betegségbiztosítás és a nyugdíjbiztosítás. 

Adójogi szempontból viszont csak két féle biztosítás létezik: az adómentes és az adóköteles. Az Szja-törvény lényegretörően fogalmaz: minden olyan, a munkáltató által a magánszemély javára kötött biztosítás díja, ami nem adómentes, az adóköteles. Ez azonban kizárólag akkor van így, ha a biztosított kedvezményezettként válik jogosulttá. Ennek megfelelően adókötelesnek számít: az életbiztosítások nagy része, kivéve a kockázati, halál esetére szóló életbiztosítást, illetve az olyan betegségbiztosítás is, ami nem a teljes és végleges munkaképtelenségre szól.

Az Szja-törvényt a biztosítások három területen érintik, a díj befizetésekor, az adókedvezmény érvényesítésekor, illetve a biztosítói kifizetés alkalmával. Fő szabályként a biztosító szolgáltatása adómentes, amihez viszont az Szja-törvény egyéb feltételeket is szab. Így a biztosítási szolgáltatás akkor adómentes, ha a biztosító megfelel a következő feltételeknek: adómentes kifizetés esetén sem a biztosítónak sem a magánszemélynek nem keletkezik személyi jövedelemadó fizetési kötelezettsége. (Viszont a törvény szerint kamatnak minősül, így 20 százalékkal adózik).

A fentiek alapján a munkáltató által fizetett nyugdíjbiztosítás díja is adóköteles jövedelemnek számít, viszont ez olyan juttatás, amely nem önálló tevékenységből származik. Így a munkáltató ebből nem tud előleget levonni, de azt a juttatást követő hónap 12. napjáig köteles befizetni, amit majd levon a dolgozótól. Abban az esetben viszont, ha adómentes biztosításról van szó, akkor az nem képez járulékalapot, így járulékfizetési kötelezettség nem keletkezik. 

Forrás: Adófórum
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi részvényjuttatás kezelése a társasági adóban

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Elengedett pótbefizetés adókötelezettsége?

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Támogatás nyújtása/nem közcélú adomány

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 September
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Együttműködő partnereink