hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A szakértő válaszol: két munkahely, nyugdíjazás, jövedelem

  • adozona.hu

Milyen járulékokat, illetve hozzájárulást kell levonni a havi illetményemből, ha két munkahelyen vagyok határozatlan időre kinevezett közalkalmazott? Nyugdíjba megyek, de vállalkozásomat kiegészítő tevékenységként szeretném tovább folytatni. Milyen teendőim vannak : kell-e adóbevallást, NYENYI-bevallást készíteni? A nyugdíjam megállapításánál a nettó bérem lesz az alap, vagy beleszámolják majd akkor az özvegyi nyugdíjamat, mint jövedelmet? Molnár László, az Adózóna nyugdíj-szakértője válaszol olvasónik kérdéseire.

Milyen járulékokat, illetve hozzájárulást kell levonni a havi illetményemből? Két munkahelyen vagyok határozatlan időre kinevezett közalkalmazott. A főmunkahelyemen teljes munkaidős, a másik munkahelyemen részmunkaidős.

Mivel a nyugdíjazásom időpontját a kérelem beadását megelőző 6. hónaptól állapították meg, a hat hónap alatt természetesen vonták tőlem az SZJA előlegen kívül

a főmunkahelyemen
- a munkavállalói járulékot (1,5 %)
- a nyugdíjjárulékot,
- a természetbeni egészségbiztosítási járulékot
- a pénzbeni egészségbiztosítási járulékot. 

a másik munkahelyemen
- a munkavállalói járulékot (1,5%)
- a nyugdíjjárulékot,
- a természetbeni egészségbiztosítási járulékot.

A főmunkahelyem illetményét a Magyar Államkincstár helyi igazgatósága utalja. Ők ez év februárjától visszamenően tavaly június 1-ig, visszautalták a munkavállalói járulék és a pénzbeni egészségbiztosítási járulék összegét, és ezeket azóta sem vonják az illetményemből.

A másik munkahelyemen, ahol szintén bejelentettem a nyugdíjazásomat, változatlanul mindazt vonják, amit korábban is. A nyugdíjjárulék és a természetbeni egészségbiztosítási járulék levonásának jogosságáról tudok.
De jogosan vonják-e le a második munkahelyemen a munkavállalói járulékot?
A saját jogú nyugdíjas csak nyugdíjjárulékot és természetbeni egészségbiztosítási járulékot fizet. A nyugdíjas nem fizet pénzbeli egészségbiztosítási járulékot – kivéve, ha a nyugdíj folyósítása szünetel. 

A foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról szóló 1991. évi IV. törvény 41. §-a értelmében a nyugdíjas nem fizet munkavállalói járulékot. 

Ha visszamenőleg állapították meg a nyugdíjat, akkor a „tévesen” levont pénzbeli egészségbiztosítási járulék visszajár. Ha egy időben két helyen vonták le, akkor mindkét munkahelytől visszajár. 

Jelenleg egyéni vállalkozó / egyszemélyes / evás vagyok. Egy hónap múlva elérem a nyugdíjkorhatárt és ezt szeretném is igénybe venni 45 év munkaviszony után. A vállalkozásomat kiegészítő tevékenységként szeretném tovább folytatni. Milyen teendőim vannak ezzel kapcsolatban, kell-e a nyugdíjba menetel előtt adóbevallást, NYENYI-bevallást készíteni és lezárni, majd újból elindítani a kiegészítő tevékenységet. Hova és mit kell bejelenteni, milyen havi bevallási illetve befizetési kötelezettségeim lesznek a kiegészítő tevékenység elindítása után?
Az egyéni vállalkozó, ha részére saját jogú nyugellátást állapítottak meg, illetőleg annak folyósítását megszüntették /szüneteltették/ a megállapítás, megszüntetés időpontját követő 15 napon belül azt köteles bejelenteni a telephelye /állandó lakhelye/ szerint illetékes állami adóhatósághoz. 

A nyugdíjbiztosítási egyéni nyilvántartó lapot a kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozóról is ki kell állítani. 

A kiegészítő tevékenységet folytató evá-s egyéni vállalkozó egyszer fizeti az egészségügyi szolgáltatási járulékot napi 145, havi 4350, forintot és fizeti a 9,5 százalékos nyugdíjjárulékot, amelynek alapja az eva adóalap tíz százaléka. 

A nyugdíjam megállapításánál (még 5 év) a nettó bérem lesz az alap, vagy beleszámolják majd az özvegyi nyugdíjamat, mint jövedelmet, hiszen ez után is gyakorlatilag adózom, így tehát jövedelem. 

A 2007. december 31-ét követő időponttól megállapításra kerülő nyugdíj összegét az 1988. január 1-jétől a nyugellátás kezdő napjáig elért – a kifizetés idején érvényes szabályok szerint – nyugdíjjárulék alapjául szolgáló bruttó kereset, jövedelem havi átlaga alapján kell kiszámítani. 

Az elért kereseteket, jövedelmeket – ideértve a minimálbér összegét is – naptári évenként csökkenteni kell:
- az elért keresetek, jövedelmek után a kifizetés időpontjában hatályos jogszabályok szerint számított
egészségbiztosítási járulék, nyugdíjjárulék, magán nyugdíjpénztári tagdíj, valamint munkavállalói /vállalkozói/ járulék
összegével,

továbbá,
- a személyi jövedelemadónak a keresetek, jövedelmek előző pontban foglaltak szerinti csökkentése után fennmaradó részére képzett összegével.

Tájékoztatom továbbá, hogy a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény értelmében a megállapított nyugellátásról nem lehet lemondani, azt –, mint a jogosult személyéhez kötött ellátást – nem lehet átruházni /engedményezni/.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi részvényjuttatás kezelése a társasági adóban

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Elengedett pótbefizetés adókötelezettsége?

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Támogatás nyújtása/nem közcélú adomány

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 September
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Együttműködő partnereink