hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Pályakezdő és diákmunka: vállalkozói igazolvány, eva és magánnyugdíjpénztári tagság

  • dr. Marosi Andrea

Pontosan hol kell szerepeltetni az áfabevallásban a bejövő és kimenő számlákat, mivel akitől a számlát kapjuk EU-s tagország vállalkozója? EU-s beszerzésnek számít-e ez? Hogyan könyveljük az import számlákat, a vámhatározatban meghatározott összegben, ami az áfaalap vagy a számla teljesítés szerinti árfolyama? Nyári munkánál kötelező-e belépni a magánnyugdíjpénztárba? Melyik a jobb megoldás számára az egyéni vállalkozói vagy az evás? Mi a különbség köztük? Mivel oktatás áfamentes tevékenység, mit lehet költségként elszámolnia? Olvasóink kérdéseire Béres Molnár Gergely adószakértő válaszol.

Cégünk a Kínában árut vásárolt és azt Indiában adta el. A beérkező számla egy nagy-britanniai adóalanytól származott ÁFA mentesen. Cégünk az indiai partnernek áfamentesen számlázta le az értékesítést az áfa területi hatályán kívüli értékesítés miatt. Megfelelő-e ez az elszámolás, illetve hol szerepeltessük az áfabevallásban a bejövő és kimenő számlákat, mivel akitől a számlát kapjuk EU-s tagország vállalkozója? EU-s beszerzésnek számít-e ez? Ha az áru közvetlenül Koreából Svájcba megy, akkor hogyan kell azt figyelembe venni azt az áfabevallásban ?

A leírt kereskedelmi ügyletek nem tartoznak az áfatörvény hatálya alá, mert nincs belföldi vagy közösségi értékesítés, s a beszerzés nem minősül importnak sem, mert az áru nem kerül be az Európai Közösség területére. Egyértelműen nem Európai Közösségi ügylet. A kimenő számlák értékét az áfabevallás 101. sorába kell beírni, a bejövő számlákat nem kell szerepeltetni az áfabevallásban.

Egy német cégtől vásároltunk árut, melyet egy angol vállalatnak adtunk el. Az áruszállítás Németországból közvetlenül Nagy-Britanniába történt. Van-e az értékesítésnek áfavonzata, s hogyan kell számlázni és bevallani az ilyen típusú ügyletet?

A fenti – három EU-s - adóalany közötti értékesítést háromszögügyletnek hívják. Áfavonzata nincs, ezért azt sem a bejövő, sem a kimenő számlában nem kell felszámítani. Az ilyen típusú értékesítést az  áfabevallás érdemi részében nem lehet szerepeltetni. Az ilyen beszerzés áfa nélküli összegét a bevallás részletező adatai közül a 99. sorban kell feltüntetni, a továbbértékesített termékek értékét pedig 100. sorban kell szerepeltetni. A 99. és 100. sorban jelentett összegeknek meg kell egyezniük a 08A60. számú Összesítő nyilatkozat megfelelő tartalmú „B” betűvel jelzett sorok adataival.

Hogyan könyveljük az import számlákat, a vámhatározatban meghatározott összegben, ami az áfaalap vagy a számla teljesítés szerinti árfolyamán?

A számviteli törvény szerint, ha az importbeszerzés ellenértékének kiegyenlítése számla alapján devizában, valutában történik, akkor a számla szerinti devizának, valutának az importbeszerzéskor érvényes árfolyamon átszámított forintértéke egyenlő az importtermék értékével. Tehát a teljesítés időpontjának az árfolyamát kell használni a könyvelés során.

Gyermekem főiskolára jár, nyáron dolgozni szeretne egy hónapot. Közölték a munkahelyen, hogy be kell lépnie valamelyik magán nyugdíjpénztárba. Arra lennénk kíváncsiak, hogy ez kötelező-e? Az APEH-től telefonon azt a választ kaptuk, hogy nem kötelező belépni, csak azoknak a diákoknak, akik a szakmai gyakorlatukat töltik. A többiek eldönthetik, hogy belépjenek-e vagy sem.

A magánnyugdíjról és a magán-nyugdíjpénztárakról szóló törvény alapján az a természetes személy válik pénztár taggá, aki Magyarországon első ízben létesít nyugdíj-biztosítási jogviszonyt, és ebben az időpontban még nem töltötte be a 35. életévét. Ezért, ha az Ön gyermeke munkaviszonyt létesít, akkor kötelező belépnie a magán nyugdíjpénztárba, s nincs választási lehetősége.

Fiam most pályakezdő és oktatásszervezőként fog dolgozni a munkahelyen. Arra kérték, hogy váltson ki vállalkozói igazolványt. Kérdésem a következők:
1. Melyik a jobb megoldás számára az egyéni vállalkozói vagy az evás? Mi a különbség köztük?
2. Mivel oktatás áfamentes tevékenység, mit lehet költségként elszámolnia?

Ha az Ön fia most váltja ki a vállalkozói igazolványt, akkor ő egyéni vállalkozó lesz és a személyi jövedelemadótörvényben leírt módon kell adóznia. Csak a második adóév végén lehet átjelentkeznie az egyszerűsített vállalkozói adó hatálya alá. Az elszámolható költségek a végzett tevékenységtől függnek. Ha a költség üzleti szempontból indokolt volt, akkor az általában elszámolható. A költségelszámolás részletes szabályait a személyi jövedelemadóról szóló törvény 11. számú melléklete tartalmazza. Az evaesetében nincs költségelszámolás, hanem a bruttó bevétel után kell adózni. Ezért egyszerű. Megjegyzem, a munkahely és vállalkozás jellemzői eltérőek. Adókockázatot jelenthet a „munkahely” és a „vállalkozó” számára is a vállalkozói szerződés szerinti munkavégzés, ha az később színlelt szerződésnek minősül.

A testvérem az építményadóját az én nevemen fizette be, de nekem ezen az adónemen nincs nyilvántartva semmi, viszont van gépjárműadó tartozásom a II. félévre, amit szeptember 15-ig kell befizetni. A tévesen befizetett építményadó összegét átvezettethetem a testvérem nevére, vagy a gépjárműadó tartozásomra kell átvezettetnem, vagy a túlfizetést kérjem vissza? 

A testvére egy másik adóalany, ezért az átvezetést valószínűleg nem fogják elvégezni. Fontos viszont, hogy - bármilyen megoldással - mielőbb korrigálják a helytelen befizetést, mert a testvérének jelenleg adótartozása van, ami után késedelmi kamatot számolnak majd fel neki.



Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi részvényjuttatás kezelése a társasági adóban

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Elengedett pótbefizetés adókötelezettsége?

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Támogatás nyújtása/nem közcélú adomány

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 September
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Együttműködő partnereink