hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ingatlanvásárlás: újabb kérdőív vagyonosodási vizsgálatoknál

  • adozona.hu

Újabb húszpontos kérdőívet állított össze az APEH, amikor külföldi állampolgárt idézett be vagyonosodási vizsgálatra. Az ellenőrzésre azért került sor, mert az adóhivatalnak szemet szúrt, hogy a kanadai hölgy néhány éve ingatlant vásárolt Magyarországon. Az APEH nem vizsgálhatná a külföldi állampolgárok vagyongyarapodását, kizárólag a magyarországi ingatlan szerzésének körülményeit - állítja az Adózóna szakértője.

Vagyonosodási kérdőív
Ez az, amit az APEH általában postáz! Írja meg történetét ön is!
 Az alábbiakban közöljük a 20 pontos kérdőívet, amelyet az a magyar adózó kapott, aki kilenc éve Kanadába ment férjhez, és azóta kanadai állampolgárként adózik. Magyarországon négy éve vásárolt ingatlant, de a magyar adóhivatal nemcsak azt szeretné tudni mennyiért vásárolta az ingatlant és mennyit adózott utána, hanem, hogy honnan volt erre pénze. Pedig ezt legfeljebb a kanadai adóhatóság tudakolhatja - híja fel a figyelmet az Adózóna szakértője.

Pontosan mit szeretne tudni az APEH?

1. A vizsgált időszakban hol, mennyi ideig tartózkodott külföldön?

2. Évenként hány napot töltött külföldön, milyen iratokkal tudja bizonyítani?

3. Milyen jogcímen (munkavállalás, kiküldetés, turista stb.)tartózkodott külföldön?

4. Volt-e Magyarországon főállású, illetve mellékállású munkaviszonya – ha igen pontosan hol és mennyi volt az éves (havi) bruttó keresete? Rendelkezik-e erről munkáltatói igazolással?

5. Végzett-e valamilyen önálló tevékenységet (Magyarországon pl: vállalkozói teékenységet, stb.) – ha igen, mi volt ez a tevékenység — azt az adóhatósághoz bejelentette-e, és mennyi jövedelme volt belőle (havonta)?

6. Részt vett-e Magyarországon gazdasági társaság alapításában, szerzett-e tulajdont gazdasági társaságokban, ha igen, erre mikor és milyen összegeket fordított? Mely gazdasági társaságokban, milyen arányban, összeggel volt tulajdonos, résztulajdonos?

Vagyonosodási-kalkulátor
Ha ön vagyonosodási vizsgálat előtt áll itt kiszámolhatja vagyongyarapodását!
7. Magyarországon gazdasági társaságok részére nyújtott-e tagit hitelt vagy kölcsönt, esetleg más címen bocsátott-e pénzeszközöket gazdasági társaságok rendelkezésére? Amennyiben igen, pontosan mikor, kinek és milyen összegben, azt visszakapta-e már, ha igen, mikor, milyen összegben?

8. Milyen Magyarországon lévő voltak/vannak a tulajdonában, azokat mikor és milyen jogcímen szerezte( pl: adásvétel; örökség, ajándék, építés stb. — szerződés, hagyatéki végzés, ajándékozási szerződés, építés bizonylatai stb..)?

9. Üdülési jogot vásárolt-e Magyarországon, ha igen, mikor és milyen összegben?

10. Volt-e Magyarországon ingó- vagy ingatlanértékesítésből, tartási-, életjáradéki- vagy öröklési szerződésből, kamatból, osztalékból, árfolyamnyereségből, ingalan-bérbeadásból, nyereményből származó bevétele, illetve jövedelme — ha igen pontosan miből, kitől, mikor és mennyi? (Kérjük, pontosan nevezze meg az értékesített ingóságot, ingatlant, osztalékot, kifizetőt, a bérbe adott ingatlant stb.)

11.Kapott-e kölcsönt vagy hitelt pénzintézettől vagy magánszemélytől, családtagtól, rokontól, ismerőstől – ha igen pontosan kitől, milyen összeget és mikor? A kérdéses összeget részben vagy egészben visszafizette-e, ha igen mikor, milyen összegben?

12.Részesült-e örökségben, kapott-e valakitől nagyobb értékű ajándékot, kártérítést – ha igen, mikor, kitől és milyen összegben?

13. Milyen egyéb, a korábbiakban még nem említett bevételben, jövedelemben – ideértve az adómentes bevételeket is – részesült Magyarországon, azokhoz milyen jogcímen , összegben és mikor jutott hozzá?

14. A vizsgált időszak előtt volt-e megtakarítása? Ez(ek) honnan származott, pontosan mi voltÍ:készpénz, bankbetét, értékpapír, értékpapír stb.) milyen dokumentumok igazolják azok meglétét?

15. Rendelkezett-e külföldről származó, Magyarországon bevallási kötelezettség alá nem eső jövedelemmel?

16. Vásárolt-e Magyarországon gépjárművet (ideértve a légi, illetve a vízi járműveket is) – ha igen, mikor, milyen típusút, rendszámút (nyilvántartási számút), mennyiért, vagy ha időközben már értékesítette azt, akkor mennyiért és milyen összegben?

17. Mennyi volt a gépjárműve költségének átírási, biztosítási díja, - illetéke, adója, üzemeltetése, javíttatása stb.) éves bontásban?

18. Nyújtott-e kölcsönt magánszemély részére, ha igen, pontosan mikor és kinek, milyen összegben? Azokat visszakapta-e már, ha igen, mikor, milyen összegben?

19. Volt-e bankszámlája – ha igen melyik banknál, s mi a számlaszáma?

20. Milyen további jelentős kiadásai voltak( pl külföldi utazás, nagyobb értékű tartós fogyasztási cikk-, műtárgy) és ezek mikor és milyen összegeket tettek ki?

21. Saját magán kívül még hány személy eltartásáról gondoskodott?

22. Az esetleges eltartottakat is figyelembe éve, mennyi volt a megélhetésre fordított kiadása (pl közüzemi díjak, életitel költsége, ruházkodás) éves, havi bontásban?
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi részvényjuttatás kezelése a társasági adóban

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Elengedett pótbefizetés adókötelezettsége?

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Támogatás nyújtása/nem közcélú adomány

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 September
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Együttműködő partnereink