hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kóka és az adócsökkentés: az SZDSZ partner lesz

  • MTI

Az SZDSZ a gazdaság szereplőivel folytatott egyeztetések után egy hároméves, ezermilliárd forintos adócsökkentési programot készített - mondta a párt elnöke budapesti sajtótájékoztatóján.


Kóka János közölte, hogy terveik szerint 2009-re a GDP 2 százalékával mintegy 500 milliárd forinttal, 2010-re és 2011-re pedig a GDP 1-1 százalékéval 250-250 milliárd forinttal kellene csökkenteni az adószintet. Az SZDSZ 2009-re javasolja a 20 százalékos egykulcsos adó bevezetését, amelyet 2010-re 19, 2011-re pedig 18 százalékra kellene csökkenteni.

Javaslatuk szerint olyan gazdaságpolitikát kell folytatni, amely teljesíti a konvergenciaprogramban megfogalmazott hiánypolitikát. Emellett meg kell szüntetni az úgynevezett szolidaritási adókat, amelyeket korábban a költségvetési egyensúly megteremtése érdekében vezettek be. Az SZDSZ eközben ki szeretné szélesíteni az adóbázist és egyszerűsítené az adórendszert.

Kóka János elmondta, hogy javasolják: az állami költségek csökkentéséből és az egyszerűsödő adórendszerből illetve szigorodó adóellenőrzésből származó többletet egy adóreformalapba kell betenni, ezt az összeget pedig adócsökkentésre, illetve az államadósság csökkentésére kell fordítani. A pártelnök hozzátette, hogy ha sikerülne csökkenteni a bürokráciát, akkor a vállalkozások tranzakciós költségeit 700 milliárd forinttal lehetne csökkenteni.

A liberális pártelnök forgatókönyvét úgy vázolta, hogy a nyár folyamán el lehet kezdeni a pártok képviselőivel a tárgyalásokat. Ezt követően az őszi ülésszakban a parlament elfogadhatja a hároméves, ezermilliárd forintos adócsökkentés programot. Végül a kormány javaslatot tesz a pártoknak arra, honnan kívánja megtakarítani ezt az összeget. Hozzátette: ha a kormány a pártok elé tárja javaslatait, az SZDSZ partner lesz abban, hogy azt megtárgyalják.

Kóka János elmondta, hogy az SZDSZ liberális gazdasági kabinetje és tanácsa által elkészített adóreform-javaslatról konzultáltak a Magyar Nemzeti Bank elnökével, az adótanácsadók egyesületével, a megyei kereskedelmi és iparkamarák elnökségeivel, a témában üzleti reggelin vett részt az európai vegyes kamarák vezetőivel, illetve Romániában és Észtországban is vizsgálta az ott bevezetett egykulcsos adót. Hangsúlyozta: a gazdasági szakemberek egyetértettek az SZDSZ javaslataival.

A politikus a sajtótájékoztatón arra is kitért, hogy Magyarországon az állami kiadások aránya a nemzeti össztermékhez viszonyítva 10 százalékponttal magasabb, mint amit azt az ország fejlettsége indokolná. Megjegyezte: szociális és lakástámogatásra az ország szintén többet költ, mint amit fejlettsége indokolna. Kóka János szerint az ezekben a kategóriákban tapasztalható különbség eredményezi, hogy Magyarországon 5-10 százalékponttal magasabb az állami újraelosztás mértéke, ugyanennyivel a "bevenni szükséges adók szintje," mint a velünk versenyző országokban.

A liberális pártelnök kitért arra, hogy a foglalkoztatás az elmúlt hét évben lényegében nem bővült Magyarországon. Kóka János közölte azt is, hogy a Magyarországgal versenyző országokkal összehasonlítva nálunk a legmagasabb az élőmunkát terhelő adók és járulékok mértéke.

Az SZDSZ elnöke kiemelte: az autópályák és az üzleti környezet bizonyos szabályozási kérdései miatt jelentős előnyeink vannak, de azokat felülírja az adószintek és az adóbürokrácia okozta versenyhátrány.

A jövő évi költségvetésről Kóka János azt mondta, a szabad demokratáknak világos, határozott és nyilvános feltételeket kell szabniuk ahhoz, hogy egyáltalán megfontolják a 2009-es költségvetés javaslatait. Ezek közül az első az adócsökkentés lesz.

Arra a kérdésre, hogy az SZDSZ vagy az ő programja-e az 1000 milliárdos adócsökkentés, Kóka János azt mondta, a párt teljesen egységes a program képviseletében.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi részvényjuttatás kezelése a társasági adóban

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Elengedett pótbefizetés adókötelezettsége?

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Támogatás nyújtása/nem közcélú adomány

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 September
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Együttműködő partnereink