hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Érdemes megvizsgálni a nyugták, számlák sorszámát

  • MTI

Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) 650 millió nyugta- és számlabizonylat előállítására alkalmas sorszámot adott ki több mint 250 nyomdának - mondta el az adóhatóság szerdai sajtóbeszélgetésén Mohai Károly, APEH szakmai tanácsadója.

Az APEH szakmai tanácsadója szerint az év eleji számlamizéria oka - amiről a sajtó többször hírt adott - az lehet, hogy sokan az utolsó percre hagyták a bizonylatok beszerzését. A nyomtatvány-forgalmazóktól függ, hogy mennyi számlatömb kerül a boltokba, ugyanis ők döntenek arról, hogy mikor, mennyit rendelnek - mondta.

A nyugta- és számlanyomtatványok iránt azért nőtt meg jelentősen a kereslet, mert január 1-je óta már csak az APEH által kijelölt sorszámmal ellátott nyugtákat, számlákat szabad kibocsátani és befogadni. Aki nem ilyen számlát bocsát ki, arra 1 millió forintig terjedő mulasztási bírságot róhat ki az adóhatóság. A számla befogadójának is érdemes ellenőrizni a sorszámot, és ha szükséges, kicseréltetni a kibocsátóval. A nem megfelelő sorszámú bizonylatot ugyanis nem lehet adólevonásra használni, nem fogadják el az adóellenőrzés során.

A 2007. január 1. előtt nyomdai úton készült nyomtatványokat tavaly június végéig lehetett forgalomba hozni, és december végéig lehetett felhasználni. A múlt évben már csak az adóhatóság által kijelölt sorszámmal volt szabad nyomdai úton nyugtát, számlát, egyszerűsített számlanyomtatványt előállítani, s a második félévtől értékesíteni is. 

Aki bizonytalan abban, hogy mikor vásárolta számlatömbjét, a 2007 első félévében beszerzett nyomtatványok esetében a beszerzésről kiállított számlából is megtudhatja, ugyanis a számlán abban az időszakban fel kellett tüntetni a nyomtatvány előállításának évét. 

A nyomtatványok gyártási éve a sorszám felépítéséből is ellenőrizhető. A legszembetűnőbb különbség, hogy a 12 karakteres sorszámban az ötödik karakter helyén korábban kötőjel állt, a most érvényes sorszámokban pedig szám van. Megtévesztő lehet, hogy a sorszámban a harmadik helyen tavaly 7-es szám állt, az idén pedig 8-as van. Ebből azt lehet megtudni, hogy a nyomda melyik évben kérte a sorszámtartományt. Ezzel azonban nem kell törődni, a tavaly kijelölt sorszámokkal gyártott nyugtákat és számlákat ugyanis az idén is fel lehet használni, sőt a 2007-ben kijelölt sorszámokkal 2008-ban is lehet nyomtatványt előállítani. 

Az APEH honlapján is ellenőrizhető, hogy az adóhatóság által kiadott sorszámról van-e szó.  A lekérdezésre a nyomtatvány-előállító neve, a bizonylat fajtája és a bizonylat sorszáma szerint van mód.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi részvényjuttatás kezelése a társasági adóban

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Elengedett pótbefizetés adókötelezettsége?

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Támogatás nyújtása/nem közcélú adomány

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 September
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Együttműködő partnereink