hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Csökkenteni kell az élőmunka-terheket, de miből?

  • adozona.hu

A kormány és a szakma között konszenzus van abban, hogy az élőmunka terheket csökkenteni kell. Az adóterhet azonban csak úgy lehet csökkenteni, ha annak forrását megteremtik - mondta Zara László, az Adó- és Könyvvizsgálói Egyesület elnöke a Napi Gazdaság adókonferenciáján. A felszólaló szakértők szerint az ehhez szükséges pénz egy részét az adóellenőrzési szigor növelésével és a hatósági munka hatékonyabbá tételével lehetne megteremteni.

A Gazdasági Versenyképesség Kerekasztalnak (GVK) még nincsenek elfogadott elképzelései. Abban sincs egyetértés, hogy kihez is kellene Magyarországot hasonlítani az adórendszer átalakításakor: a régió országaihoz vagy egész Európához – mondta Zara László, az Adó- és Könyvvizsgálói Egyesület elnöke és a GVK Adórendszer munkacsoportjának vezetője a Napi Gazdaság Adókonferenciáján. Abban viszont mindenki egyetért, hogy az élőmunka terhelését csökkenteni kell. Nálunk ugyanis mind a környező országoknál, mind pedig az uniós átlagnál magasabb ez az adóterhelés.

Az adószakértő szerint csak akkor lehet csökkenteni az adóterhet, ha valahonnan megteremtik erre a forrást, ez pedig szerinte az adóalap szélesítésével lehetséges. Erre pedig megoldást jelenthetnek a szélesebb körű és a hatékonyabb adóellenőrzések. Az adószakértő az szja csökkentés lehetőségét nem látja, szerinte mozgástér a tb-járulékok terén lenne. Ezt a véleményt Veres János, pénzügyminiszter is.

Sokan azon a véleményen vannak, hogy a fogyasztási típusú adókat és a forgalmi adókat kellene növelni. Zara László azonban arra hívta fel a figyelmet, hogy egy áfaemelésnek is lehet negatív a megítélése, hiszen a magyar áfa mértéke már így is a legmagasabbak között van. A jövedéki adók emelése is felmerülhetne, de itt erős lobbik vannak, amik miatt szintén nehéz végigvinni a javaslatokat – jegyezte meg.

Az ingatlanadóval is baj van a szakember szerint. Ezt az értékalapú adót mindenkinek fizetnie kellene, ám egyelőre nem látszik annak a lehetősége, hogy miként lehetne a hitelből vett ingatlanok és a saját ingatlanok között különbséget tenni adófizetési szempontból. A rendszer e nélkül igazságtalan lenne – vélekedett Zara László.

Az eddigi jogszabály- módosítások után 2006-ban 200 ezerrel, 1,2 millióra csökkent a minimálbéresek száma, és ezzel is szélesebbé vált az adóbázis - mondta Veres János pénzügyminiszter. Az adóváltozások jövőre tovább szélesítik az adó- és járulékalapot és egyes szabályok is egyszerűsödnek. A 2009-től tervezett adóstruktúra változásokról nem ismertetett részleteket a pénzügyminiszter, ezekről 2008. január végéig állapodik meg a két kormánypárt.

A pénzügyminiszter Zara László azon felvetésére, hogy az ingatlanadó kiválthatná az iparűzési adót, elmondta: a két adó nem válthatja ki egymást, hiszen az ingatlanadóból 60 milliárd forint körüli bevételhez juthatnak az önkormányzatok, míg az iparűzési adó évi 400 milliárd forintot jelent a költségvetésnek. 

[[ Oldaltörés: Aggodalmak az adórendszer átalakítása miatt ]]


A 2009-től megvalósuló adóstruktúra-változásokról rendezett kerekasztal-beszélgetésen László Csaba, a KPMG adópartnere aggodalmát fejezte ki az adórendszer átalakításáról szóló munka miatt. Nem tartotta jó jelnek, hogy eddig a javaslatokról semmi sem szivárgott ki. Véleménye szerint ennek két oka lehet: vagy nagy titokban készül, vagy még nincs is minek kiszivárognia. Veres János erre utalva megjegyzte: az új szabályok a Pénzügyminisztériumban készülnek a Versenyképességi Kerekasztal adózási munkacsoportja és számos szakértő véleményének figyelembevételével, amelyet igyekeznek beépíteni a javaslatokba.

László Csaba megfontolásra javasolta, hogy kerüljön be a járulékrendszerbe egy magas plafon, amely felett nem kell tb-járulékot fizetni. Ennek hatására véleménye szerint a "kisíbolt" és a tőkejövedelemmé transzformált személyes jövedelmek visszajönnének a legális szférába. Az egykulcsos adóról szakmai vitát javasolt. 

Oszkó Péter, a Deloitte Magyarország elnök-vezérigazgatója a 2009-től esedékes adóváltozásokkal kapcsolatosan a jelenlegi 50 adónem csökkentését javasolta. Véleménye szerint nem az szja- vagy éppen az áfatörvény a bonyolult, hanem a sok kis adót kellene kiiktatni a rendszerből.

Vámos-Nagy Szabolcs, az Ernst & Young adópartnere és Lőcsei Tamás, a PricewaterhouseCoopers adópartnere az eva és ekho kör és a mezőgazdasági szektor adóztatását javasolta átgondolni. Lőcsei Tamás szerint az ország azon megítésén is változtatni kellene, hogy "Magyarország egy következmények nélküli ország" legyen. Ezt szerinte úgy lehetne elérni, hogy a terhek csökkentésével párhuzamosan a szigort az APEH oldaláról erősíteni kellene, és mindenkire vonatkozóan.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi részvényjuttatás kezelése a társasági adóban

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Elengedett pótbefizetés adókötelezettsége?

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Támogatás nyújtása/nem közcélú adomány

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 September
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Együttműködő partnereink