hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Veres: fejlesztési adókedvezmény a tőzsdére lépőknek

  • MTI

A hétfőn elfogadott adómódosítások között több is a tőzsde élénkítését célozza meg, ilyen egyebek között a tőzsdére lépő cégek fejlesztési adókedvezménye, illetve a befektetési jegyek tőzsdei tranzakciójának változó adózási szabályai - ismertette Veres János pénzügyminiszter.

A hétfőn elfogadott adómódosítások között több is a tőzsde élénkítését célozza meg, ilyen egyebek között a tőzsdére lépő cégek fejlesztési adókedvezménye, illetve a befektetési jegyek tőzsdei tranzakciójának változó adózási szabályai - ismertette Veres János pénzügyminiszter.

Szalay-Berzeviczy Attila, a Budapesti Értéktőzsde elnöke a fejlesztési adókedvezményre vonatkozó módosítást méltatva elmondta: a kedvezmény vonzóbbá teszi a tőzsdére kerülést a cégek számára, ezzel is elősegítve a gazdaság fehéredését.

Veres János elmondta: az új szabályozás alapján fejlesztési adókedvezményben részesülhet az a vállalkozás, amely a legalább 100 millió forint értékű beruházáshoz szükséges források 50 százalékát nyilvános részvénykibocsátás keretében végrehajtott tőkeemeléssel vonja be. Feltétel, hogy a részvényeket bevezessék a tőzsdére, és a beruházást három éven belül megkezdjék. Az adókedvezmény nagysága függ attól is, hogy melyik régióban történik a beruházás, a legalacsonyabb Budapesten, a beruházás értékének 25 százaléka, 2011-től 10 százaléka. A legmagasabb, 50 százalékos adókedvezmény az észak-magyarországi, észak-alföldi, dél-alföldi és dél-dunántúli régiókban érhető el.

A befektetési jegyek tőzsdén történő átruházásának adózási szabályai is változnak. A jövőben csak a nettó jövedelem után kell adózni, azaz a veszteség levonható a nyereségből. Az is változás, hogy a befektetési jegyek átruházása esetében eddig a bróker vonta le az adót, ezután a magánszemély állapítja majd meg és fizeti be az adóhivatalnak. A pénzügyminiszter elmondta azt is, hogy az eddig adómentes tőzsdei ügyletek után továbbra sem kell áfát fizetni.

Szalay-Berzeviczy Attila a tőzsdén szereplő befektetési jegyek tranzakciójának változó adózási szabályaitól azt reméli, hogy ez a befektetési alapokat a tőzsdére tereli. Hozzátette: jelenleg befektetési jegyekben mintegy 2800 milliárd forint megtakarítás van, ami tőzsdére kerülésük esetén jelentősen növelheti a jelenleg mintegy 8000 milliárd forintos kapitalizációt a BÉT-en.

A lex Molt illetően a tőzsde elnöke megerősítette: korábban és most sem osztják azokat az aggályokat, amelyek arról szólnak, hogy a jogszabály elfogadása tönkre tenné a BÉT-et. Hozzátette: ő is várja az EU döntését.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi részvényjuttatás kezelése a társasági adóban

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Elengedett pótbefizetés adókötelezettsége?

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Támogatás nyújtása/nem közcélú adomány

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 September
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Együttműködő partnereink