hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

MSZP: nem az SZDSZ adócsökkentési javaslataira

  • MTI

A költségvetésről tartott koalíciós megbeszélés azzal ért véget a parlamentben, hogy a két párt tovább folyatatja az egyeztetést.

Horn Gábor, az SZDSZ ügyvivője azt mondta: az MSZP nem fogadta adócsökkentési javaslataikat, de ha találnak mozgásteret a jövő évi büdzsében, azt a költségvetési hiány csökkentésére fordítják. Az MTI úgy tudja, a szocialisták szerint Kóka János ezzel a lépéssel próbálta saját helyzetét megerősíteni pártjában. A távirati iroda információja szerint a koalíciós találkozót az SZDSZ kezdeményezte, mert szerintük 140 milliárd forintnyi mozgástér van a jövő évi költségvetésben.

A megbeszélésen ott volt Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, Veres János pénzügyminiszter, Kiss Péter kancelláriaminiszter, Lendvai Ildikó szocialista frakcióvezető, Kóka János SZDSZ elnök, Horn Gábor szabaddemokrata ügyvivő és Eörsi Mátyás, az SZDSZ frakcióvezetője. A Népszabadság szombaton arról írt, hogy ha nem egyeznek meg a koalíciós felek, a Fidesz az SZDSZ-szel együtt szavazva hétfőn kényszerpályára küldheti a kormányt.

Kóka János egy szerdai háttérbeszélgetésen azt mondta, a liberális párt javaslatai 74 milliárd forintnyi kiadáscsökkenést javasolnak az állami intézményeknél, a másik oldalon pedig mintegy 55 milliárd bevétel-, vagyis adócsökkentést, illetve 8 milliárdos kiadásnövekedést okoznának a 2008-as büdzsében. A pénzügyminiszter szerint azonban nincs ennyi tartalék a költségvetési tervben.

Horn Gábor azt mondta: az MSZP nem fogadta adócsökkentési javaslataikat, de ha találnak mozgásteret a jövő évi büdzsében, azt a költségvetési hiány csökkentésére fordítják. A liberális politikus hangsúlyozta: 2008 január végéig újra benyújtják a parlamentnek adócsökkentési javaslataikat.

Az MTI úgy tudja, vezető szocialista körök értékelése szerint Kóka János azzal próbálja saját helyzetét megerősíteni pártjában, hogy kényszerhelyzetbe hozza a kormányt. "Baj van ugyanis akkor, ha egy nappal az adótörvényekről szóló parlamenti szavazás előtt az egyik koalíciós párt elnöke újra ki akar nyitni olyan kormánydöntéseket, amelyek előkészítésében maga is részt vett" - fogalmaztak szocialista politikusok név nélkül a távirati irodának, hozzátéve: nem lehet a liberális párt belső feszültségét azzal feloldani, hogy a vitákat a pártból átteszik a kormányba.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi részvényjuttatás kezelése a társasági adóban

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Elengedett pótbefizetés adókötelezettsége?

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Támogatás nyújtása/nem közcélú adomány

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 September
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Együttműködő partnereink