hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A brit kormány duplázza az örökösödési adó alsó értékhatárát

  • MTI

Két év alatt több mint a kétszeresére emeli a brit kormány az örökösödési adó alsó ingatlanérték-határát, közölte kedden a brit pénzügyminiszter. A múlt héten a konzervatív ellenzék ennél is nagyobb mértékű értékhatár-emelési terveket jelentett be.

Alistair Darling pénzügyminiszter a londoni alsóházban, a jövő évi költségvetési előtervezetet ismertetve bejelentette: a hagyatéki illeték fizetési kötelezettsége alá eső ingatlanok alsó értékhatára a jelenlegi 300 ezer fontról a következő pénzügyi évtől 600 ezer fontra, 2010-től pedig 700 ezer fontra (260 millió forintra) emelkedik.

Az első londoni kommentárok szerint a munkáspárti brit kormány a tory ellenzék vitorlájából igyekszik kifogni a szelet a tervezettel. A Konzervatív Párt múlt hét elején megtartott éves kongresszusán George Osborne, a tory árnyékkormány pénzügyminiszter-jelöltje ugyanis bejelentette: az ellenzék, kormányra kerülése esetén, több mint a háromszorosára, egymillió fontra (370 millió forint) emeli az örökösödési adó alá eső ingatlanok alsó értékét.

A választók által igen jól fogadott bejelentésnek drámai belpolitikai hatása volt: az addig kényelmes arányban vezető Munkáspárt népszerűségi előnye egyetlen hét alatt eltűnt, sőt a legújabb közvélemény-kutatások szerint már a Konzervatív Párt jár az élen. 

Gordon Brown miniszterelnök - általános londoni elemzői vélemények szerint e fordulat hatására - a hétvégén bejelentette, hogy az idén nem lesznek előrehozott választások Nagy-Britanniában, jóllehet ezek kiírását korábban a sajtó és a politikai közvélemény is szinte tényként kezelte.

A brit adójogszabályok szerint, ha nem folyamatosan Nagy-Britanniában élő házastárs az örökös, a megszabott határnál értékesebb ingatlanhagyaték esetén az alsó küszöb feletti értékhányad 40 százalékát kell befizetni örökösödési adóként. A jelenlegi, 300 ezer fontos alsó határ azonban az utóbbi évek meredek - évi átlagban 20 százalék körüli - lakóingatlan-áremelkedései nyomán már nincs messze az átlagos nagy-britanniai lakásártól. A toryk által javasolt mértékű értékhatár-emeléssel ugyanakkor gyakorlatilag minden átlagos nagy-britanniai lakóingatlan kikerülne a hagyatéki illeték hatálya alól.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi részvényjuttatás kezelése a társasági adóban

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Elengedett pótbefizetés adókötelezettsége?

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Támogatás nyújtása/nem közcélú adomány

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 September
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Együttműködő partnereink