hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A társasági adóbevallásoknak a fele sem érkezett még be

  • adozona.hu

Csütörtök éjfélig lehet benyújtani a társasági adóbevallásokat. Az APEH tájékoztatása alapján úgy tűnik, nagy roham lesz az utolsó napon: a várt bevallásoknak alig fele érkezett be eddig.

Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) tájékoztatása szerint 2007. május 30-ig 145 ezer társasági adóbevallás érkezett be. A várható 340 ezer bevallásnak a jelentős része korábbi évek tapasztalatai alapján a beadási határnap körüli időpontokban érkezik be az adóhivatal szerint.

Erre az évre az APEH 504 milliárd forint nettó társasági adóval (TAO) számol, ami a tavalyi 468,7 milliárd forintos bevételhez képest 7,5 százalékos növekedést jelentene – közölte az adóhivatal az Adózóna kérdésére.

Az APEH a leggyakrabban előforduló hibák között a könyvvezetésnek megfelelő típusú társasági adóbevallás benyújtását, törtidőszak esetén a bevallási időszak helytelen kitöltését, az adóalap növelő és csökkentő tételek helytelen feltüntetését, valamint szervezeti kódok nem megfelelő jelölését említette.

Azonban a sávos adómegállapítás esetén is érdemes oldafigyelni a bevallás kitöltésénél. Az adózóknak ugyanis lehetőségük van arra, hogy bizonyos feltételek teljesítése esetén (például, ha nem vesznek igénybe adókedvezményt) sávosan állapítsák meg adókötelezettségüket. Vagyis, ha a pozitív adóalapjuk nem több mint 5 millió forint, akkor 10 százalék az adót kell fizetni, ha pedig ennél több, akkor csak az 5 millió forint feletti részt terheli 16 százalékos adó. A sávos adókulcs alkalmazása nem kötelező,  választását a bevallás borítólapján jeleznie kell az adózónak. Ezért célszerű külön figyelni a borítólapon lévő különadóra vonatkozó kódkocka helyes kitöltésére is, melyről részletes tájékoztatást ad a bevallási útmutatója – közölte az adóhivatal. A kódkockát azonban csak a különadó hatálya alá tartozó adózóknak kell kitölteniük. A társasági adóalanynak minősülő felsőoktatási intézmények adólevezetésére a 01. lapon speciális szabályok vonatkoznak – hívta fel a figyelmet az APEH.

Az adóhivatal rendelkezésünkre bocsátott adatai alapján úgy tűnik, az utolsó napon nagy rohamra lehet számítani, hiszen a várható bevallásoknak még a fele sem érkezett be május 30-ig.

Azok, akik a bevallásukat késve nyújták be a törvény (Art. 172. paragrafusa) szerint 200 ezer forintig terjedő mulasztási bírsággal szankcionálhatók, a bevallást hibásan benyújtó adózók pedig 100 ezer forintig terjedő mulasztási bírsággal sújthatók. Ha a késedelmesen benyújtott bevallás hibás, az adózó csak a késedelemért szankcionálható - közölte az APEH.

A társasági adóbevallások elektronikus benyújtásával kapcsolatban az adóhivatal információi szerint eddig nem merült fel probléma.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi részvényjuttatás kezelése a társasági adóban

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Elengedett pótbefizetés adókötelezettsége?

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Támogatás nyújtása/nem közcélú adomány

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 September
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Együttműködő partnereink