hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kétmilliárd forintos áfacsalást derítettek fel

  • MTI

Csaknem kétmilliárd forintos áfacsalást derítettek fel a vámnyomozók egy bűnszervezet leleplezésével kapcsolatban – jelentette be Bencze József, a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának rendészeti főigazgatója.


A főigazgató elmondta, hogy 2007. május 16-án a kora délutáni órákban titkos nyomozás eredményeként 30 helyszínen közel 160 vámnyomozó csapott le egy időben a bűnszervezet tagjaira. 

A bűnszervezet az EU két tagállamából, Németországból, és Hollandiából illetve a távol-keletről és az USÁ-ból származó számítástechnikai alkatrészeket, valamint műszaki cikkeket hozott be az Európai Unió területére. Azt a látszatot keltették, mintha az általuk 2006-2007 évben 9,7 milliárd forint értékben forgalmazott termékeket belföldi eladótól vásárolták volna, így lényegében a bűnszervezet a bevételében meglévő 1,95 milliárd forint általános forgalmi adót (áfát) nem fizette meg. A bűncselekményben közreműködött 10 fiktív cég, amelyek számlát adtak a műszaki cikkekről, ám az áfát már nem fizették meg az áruk után.

Az akció során a bűnszervezet 12 tagját sikerült elfogni és előállítani. A kárbiztosítási intézkedések eredményeként jelenleg összesen 250 millió forintot sikerült lefoglalni, ami magába foglalta a náluk lévő 22 millió forint készpénzt, a bankszámláikon lévő 28 millió forintot, valamint 200 millió forint értékű árut. Ez az összeg a megtett intézkedések tükrében várhatóan növekedni fog.

A rendészeti főigazgató közölte: a Fővárosi Főügyészség indítványa alapján a Pesti Központi Kerületi Bíróság 5 főt előzetes letartóztatásba, 2 főt házi őrizetbe helyezett, míg 5 fő esetében lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el. Bencze József szerint a bűnszervezetben elkövetett adócsalás minősítés büntetési értéke 2-8 év szabadságvesztés, ám az halmazati büntetésként elérheti akár a 16 évet is.

A bűnszervezet ismertté vált egy tagja ellen elfogató parancsot adtak ki. Abdullah Mohamed 36 éves szír állampolgár, budapesti lakos biztosította a bűncselekmény-sorozat elkövetéséhez szükséges valutát és azt rendszeresen a banki átváltási ár alatt napi több tíz millió forint értékben váltotta, szökésben van. 

A főigazgató utalt arra, hogy a bűnszervezet feje ellen már 2004 előtt bűncselekmény gyanúja miatt nyomoztak, ám akkor elévülés miatt nem tudtak eljárást indítani. Bencze József emlékeztetett arra, hogy a Vám- és Pénzügyőrség 2006. szeptember 15. óta - amikor jelentősen kibővült a vámhatóság nyomozati jogköre, az adó- és pénzügyi bűncselekmények vonatkozásában - 8 kiemelt ügyben indított saját felderítés alapján büntetőeljárást. Ezen ügyek összes elkövetési értéke a jelen adatok alapján mintegy 17 milliárd forint. 

Az eljárások során biztosítási intézkedésként csaknem 1 milliárd forint értékben lefoglaltak le árut és zároltak bankszámlát. Ezen eljárásokban összesen 41 fő van előzetes letartóztatásban.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi részvényjuttatás kezelése a társasági adóban

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Elengedett pótbefizetés adókötelezettsége?

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Támogatás nyújtása/nem közcélú adomány

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 September
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Együttműködő partnereink