hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Együttműködési megállapodást írtak alá magánnyugdíjpénztárak az APEH-al

  • MTI

A Magyarországon működő húsz magánnyugdíjpénztár valamint az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) március 30-án együttműködési megállapodást írt alá az elektronikus adatszolgáltatásról.

A munkáltatóknak a 2007. január elseje utáni időszakra esedékes magánpénztári bevallásokat már nem a pénztárakhoz, hanem az állami adóhatósághoz kell küldeniük, méghozzá elektronikusan. A tagdíjakat pedig a Magyar Államkincstárnál (MAK) pénztáranként megnyitott számlákra kell befizetniük. 

A változás 2,5 millió pénztári tagot és mintegy 117 milliárd forintnyi tagdíjat érint. Az első bevallási és befizetési határidő február 12. volt. A MAK a beszedett tagdíjat naponta, automatikusan utalja az arra jogosult pénztáraknak. A magánnyugdíjpénztárak számára az APEH havonta - a bevallást követő hónap utolsó napjáig, vagyis első ízben március 31-ig - szolgáltatott adatokat a pénztári tagok számlájának vezetéséhez. A bevallási adatok és az adóazonosító jel mellett a TB azonosítót is továbbítják. 

Az APEH látja el a tagdíjfizetési kötelezettséggel kapcsolatban az ellenőrzési, az utólagos adómegállapítási és a végrehajtási feladatokat is, továbbá a pénztárak megkeresésére adategyeztetést végez, ha a bevallási és befizetési adatok között eltérés van. Az adatok továbbítására, a pénztári megkeresésekre, az adategyeztetésre elektronikus kapcsolat működtetését írják elő a törvények az APEH és a pénztárak között. A kapcsolatot húsz partnerrel kellett kiépíteni, meg kellett állapodni a pénztárakkal az elektronikusan továbbítandó adatok szerkezetéről, a titkosításról és az adattovábbítás módjáról is. 

A feladat végrehajtására tavaly közös munkabizottság jött létre, amely munkájában a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) munkatársa is részt vett, jelentős mértékben átvállalva a pénztárak közötti koordinációs feladatokat. Az APEH szakterületeinek megbízottjai, a PSZÁF és a pénztárak képviselői között szoros, napi kapcsolat jött létre - közölte az adóhatóság. Ennek eredménye, hogy az APEH pénztári számlákra befizetett tagdíjak januártól automatikusan átkerülnek a pénztárakhoz. Az elektronikus adatkapcsolat is létrejött a nyugdíjpénztárak és az APEH között a befizetésekre vonatkozó banki- és postai analitikus adatok továbbítására. 

Az APEH közleménye szerint a szervezetek közötti információcserével biztosítható, hogy az adóhatóság, a magánnyugdíjpénztárak és a PSZÁF ügyfélkapcsolati munkatársai egyaránt megfelelő tájékoztatást tudjanak adni a tagdíjak befizetésével és a bevallási kötelezettségek teljesítésével kapcsolatban hozzájuk forduló foglalkoztatóknak és pénztártagoknak. A munkabizottság feladata a megállapodás aláírásával nem fejeződött be. Az adóhatóság szerint a továbbiakban kiemelt figyelmet kell fordítani a bevallási adatok átadására, az adategyeztetési kérelmekre, a vizsgálati eredmények továbbítására és az együttműködést a tapasztalatokat értékelve folyamatosan fejleszteni kell.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi részvényjuttatás kezelése a társasági adóban

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Elengedett pótbefizetés adókötelezettsége?

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Támogatás nyújtása/nem közcélú adomány

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 September
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Együttműködő partnereink