Kik a biztosításból kizárt személyek?

  • Széles Imre, társadalombiztosítási szakértő

A közelmúltban egy olvasónk biztosítási összeghatár alatti megbízási díj utáni szociálishozzájárulásiadó-fizetési kötelezettséget érintő kérdéssel fordult portálunkhoz. A biztosítási összeghatárt el nem érő napi/havi járulékalapot képező jövedelem esetében kell-e szochót fizetni, ha igen, akkor milyen jogszabály alapján? Cikkünkben a fenti kérdést is tisztázzuk, illetve ezzel összefüggésben azt is értelmezzük, hogy kik a biztosításból kizárt személyek.

A kérdező idézte a NAV szociális hozzájárulási adóról szóló információs füzetétnek (2023/49. számú) mentesülésre vonatkozó sorait, miszerint „nem esik az a)–c) pontok szerinti adófizetési kötelezettség alá – e tevékenysége, jogállása alapján szerzett jövedelme tekintetében az a jövedelem, amelynek kifizetése, juttatása olyan időszakra történik, amikor a Tbj. alapján nem áll fenn biztosítási jogviszony, függetlenül a kifizetés, juttatás időpontjától”.

Társadalombiztosítási, járulékfizetési és nyugdíj témakörben további írásokat az Adózóna oldalán itt olvashat.

Ugyanakkor – tette hozzá a kérdező – a megbízásidíj-kalkulátor pedig bármilyen kicsi összegű megbízási díj esetében automatikusan megállapítja a szociálishozzájárulásiadó-fizetési kötelezettséget.

Mindehhez annyit fűzhetünk, hogy a kalkulátor helyesen számol.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, miért számol helyesen a kalkulátor, illetve milyen jogszabályi hely alapján és kik a biztosításból kizárt személyek!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Vasárnapi pótlék

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

13. havi munkabér egyes munkavállalóknak

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 December
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31