hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Az örök dilemma: a nyugdíj 2023. decemberi vagy a 2024. januári megállapításával járok jobban?

  • Winkler Róbert nyugdíjszakértő

Év végéhez közeledve ismételten sokan teszik fel a kérdést, hogy bár már 2023 decemberében is rendelkeznek a nyugdíjazáshoz szükséges jogosultsági feltételekkel, mégis mikortól éri meg igénybe venni az öregségi nyugdíjat. Még az idei évi vagy a jövő évi nyugdíj-megállapítás eredményez-e magasabb összegű kezdő nyugdíjat számukra?

A nyugellátás összege az adott személy megszerzett szolgálati idejétől, valamint a nyugellátás alapjául szolgáló havi átlagkereset összegétől függ. A nyugdíj megállapításakor meghatározzák a nyugellátás megállapítása kezdő időpontjáig megszerzett szolgálati időt és a nyugellátás alapjául szolgáló havi átlagkeresetet, a nyugdíj összege pedig az átlagkeresetnek a szolgálati időhöz rendelt százaléka lesz. (Például 40 év megszerzett szolgálati idő esetén a nyugellátás összege a havi átlagkereset 80 százaléka lesz.) A nyugellátás várható összege egyenes arányban nő a szolgálati idő és az alapjául szolgáló havi átlagkereset mértékével, azaz hosszabb szolgálati időhöz, és a magasabb összegű átlagkeresethez, magasabb összegű induló nyugdíj társul.

Nyugdíj témakörében további írásokat az Adózóna oldalán itt talál.

A nyugellátás alapjául szolgáló havi átlagkereset összegét az ún. béridőszakon belül – 1988. január 1-jétől a nyugdíj megállapításának kezdő időpontjáig – elért nyugdíjjárulék, 2020. július 1-jétől a társadalombiztosítási járulék alapjául szolgáló keresetek havi átlaga alapján kell meghatározni.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, milyen egyéb tényezőktől függ, hogy mekkora lesz a kezdő nyugdíj nagysága!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Alvállalkozó egyéni vállalkozó és munkaviszony

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Fiatalkorú családtag beállna dolgozni

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 April
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink