hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Szolgálati járandóság: átváltható-e korhatár előtti ellátásra?

  • Winkler Róbert nyugdíjszakértő

Az úgynevezett szolgálati járandóságban részesülők körében gyakori kérdés, hogy juttatásukat átválthatják-e korhatár előtti ellátásra? Ismertetjük az ezzel kapcsolatos tudnivalókat.

2011. december 31-éig szolgálati nyugdíjat állapítottak meg a hivatásos állományban foglalkoztatott személyeknek, amennyiben megfeleltek a korabeli jogosultsági feltételeknek. A nyugdíjrendszer 2012. január 1-jétől történt átalakítását követően a megállapított szolgálati nyugdíjak, amennyiben az érintett szolgálati nyugdíjban részesülő személyek eddig az időpontig nem töltötték be a reájuk irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt, már nem saját jogú nyugdíjként, hanem úgynevezett szolgálati járandóságként kerülnek továbbfolyósításra. A járandóságok – kivéve, ha az érintett személyek megfelelnek azon külön jogszabályban meghatározott feltételeknek, melyek fennállása esetén mentesülnek a járandóság csökkentésétől – az öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig a személyi jövedelemadó mindenkori mértékének megfelelő csökkentéssel kerülnek továbbfolyósításra.

Társadalombiztosítási témákban további cikkeket itt olvashat!

A szolgálati járadékban részesülő személyek az ellátásuk – korábban szolgálati nyugdíj – megállapítását megelőzően korkedvezményre jogosító munkakörben voltak foglalkoztatva – hivatásos állományban álló személyként férfi 10, nő esetében 8 év után 2 év, valamint minden további 5, nő esetében pedig 4 év hivatásos állományban eltöltött idő után további 1–1 év korkedvezményt szerezhettek. Ezért visszatérő kérdésként merül fel, hogy a csökkentéssel továbbfolyósított járandóság helyett lehetséges-e a hivatásos állományban töltött idővel szerzett korkedvezmény figyelembevételével egy új, korkedvezményen alapuló korhatár előtti ellátás megállapítása.

A kérdés kapcsán mindenképpen beszélni kell arról, hogy a szolgálati járandóság és a korhatár előtti ellátás alapja más jogszabályi rendelkezések alapján került, illetve kerülhetne meghatározásra. A szolgálati járandóság összege a fegyveres szervekre irányadó külön jogszabályi rendelkezések alapján kerülhetett kedvezményesen meghatározásra, hiszen annak alapja a szolgálati nyugdíj, járandóság megállapítását megelőző utolsó egy évi hivatásos állományban szerzett nyugdíjjárulék alapot képező keresetek átlaga. Ezzel szemben, a korhatár előtti ellátás alapjául szolgáló havi átlagkereset összegét az általános „civil” nyugdíjszabályok szerint kellene kiszámítani, ami azt jelenti, hogy például egy 2024. június 9-étől megállapításra kerülő korhatár előtti ellátás esetén az 1988. január 1-jétől 2024. június 8-áig szerzett, elért nyugdíjjárulék alapot képező kereseti adatokat, valamint a 2024. évi valorizációs szorzókat kellene figyelembe venni.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megtudja, le lehet-e mondani a szolgálati járandóságról, illetve mit tehet az ilyen juttatásban részesülő az öregségi nyugdíjkorhatár betöltésekor!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Temetési segély összege

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Csoportos hipa

Szipszer Tamás

adószakértő

Egyéni vállalkozó által nyújtott adomány

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 July
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink