hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Szociális hozzájárulási adó kft. nyugdíjas tagja esetén

  • adozona.hu

Nyugdíjas magánszemély bejelentett munkaviszonnyal rendelkezik kivás cégben. Éves munkabére 2023-ban meghaladta a 9 millió forintot. Rendelkezett tulajdonrésszel egy kft.-ben, melynek tulajdonrészét eladta a névérték felett, és ebből körülbelül 5 millió forint többletjövedelme keletkezett. Kell ez után a jövedelem után szociális hozzájárulási adót fizetnie? Illetve ha osztalékjövedelme keletkezik, abból kell szociális hozzájárulási adót vonni? Valamint ha nyugdíjas magánszemély kap osztalékot kivás vagy társasági adó szerint adózó cégtől, akinek nincs a nyugdíján felül más jövedelme, akkor nála hogyan alakul a szochofizetési kötelezettség? – kérdezte olvasónk. Szipszer Tamás adószakértő válaszolt.

Az osztalék és az üzletrész értékesítéséből származó árfolyamnyereség után van ugyan szociálishozzájárulásiadó-fizetési kötelezettség, de az adót maximum csak a havi minimálbér 24-szeresét meg nem haladó jövedelem után, azaz 2024-ben 6 403 200 forint után kell megfizetnie a jövedelem szerzőjének.

Ebbe az összegbe azonban az összevont adóalap részét képező jövedelmek is beleszámítanak, mint amilyen például a munkabér, személyes közreműködői díj, bérleti díj stb.

A jövedelmet szerzőnek joga van arról nyilatkozatot tenni a kifizető felé, hogy az összevont adóalapot képező jövedelme – például munkabér – és mindazon jövedelme, melyből szochót kell vonni (például osztalék) várhatóan el fogja érni az adófizetési korlátot, azaz a minimálbér 24-szeresét.

Ebben az esetben a kifizetőnek nem kell levonni a 13 százalék szochót az osztalékból, és ha valóban rendelkezik a magánszemély például a minimálbér 24-szeresét elérő munkabérrel, akkor nem fogja terhelni szocho sem a megszerzett osztalékot, sem az üzletrész értékesítéséből származó jövedelmeket.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Temetési segély összege

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Csoportos hipa

Szipszer Tamás

adószakértő

Egyéni vállalkozó által nyújtott adomány

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 July
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink