Beteg egyéni vállalkozó lehetőségei a táppénzjogosultság lejártát követően

  • Széles Imre, társadalombiztosítási szakértő

Ha egy munkavállaló táppénzjogosultsága megszűnik, de továbbra is keresőképtelen, akkor szünetel a biztosítása, mivel mentesül a munkavégzési kötelezettség alól, miközben semmilyen díjazás nem illeti meg.

A foglalkoztatónak vele kapcsolatban nincs más kötelezettsége, mint a T1041-es nyomtatványon bejelenteni a biztosítás szünetelésének tényét, míg az érintettnek – ha csak más jogviszonya vagy státusza alapján nem illeti meg egészségügyi szolgáltatás – egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie. Ebben az esetben ugyanis nem alkalmazható az úgynevezett 45 napos szabály.

Ha azonban egyéni vállalkozóról van szó hasonló helyzetben, az ő társadalombiztosítási jogállása másként alakul. Esetében a táppénzjogosultság lejárta azt jelenti, hogy megszűnik a minimum járulékfizetési kötelezettség alóli mentessége. Ugyanez történik, ha valaki az egyéni vállalkozása mellett heti 36 órás foglalkoztatással járó munkaviszonyban is áll, de a továbbiakban táppénzre egyik jogviszonyában sem jogosult.

Az egyéni vállalkozó ebben az esetben vagy eleget tesz a minimum járulékfizetési kötelezettségének, vagy szüneteltetnie kell a tevékenységét.

Ennek – ahogy a munkaviszonyban álló dolgozónál láttuk – az lesz a következménye, hogy azonnal szünetel a biztosítás, és egészségügyi szolgáltatási járulék terheli a magánszemélyt. Igaz, ez utóbbi jóval alacsonyabb, mint a minimum járulékteher.

Ha a táppénzjogosultság hosszú ideig elhúzódó betegség miatt szűnik meg (tehát nem a rövid folyamatos biztosítási idő következménye), akkor felmerülhet a megváltozott munkaképesség vizsgálatának lehetősége.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben vázoljuk, utóbbi esetben milyen lehetőségei vannak az érintett egyéni vállalkozónak, és milyen szabályokat kell betartania!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Vasárnapi pótlék

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

13. havi munkabér egyes munkavállalóknak

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 December
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31