hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Felhasználható-e a negatív adózott eredmény tao-csökkentésre?

  • adozona.hu

Olvasónkban felmerült a kérdés, hogy 2023. évi veszteségét felhasználhatja-e tao-csökkentésre. A kérdésre Pölöskei Pálné okleveles könyvvizsgáló válaszolt.

A kérdés részletesen így szólt: 2023-ban a cég, amelyet könyvelek veszteséges, mínusz 1 2000 000 forint az adózott eredménye. Ezt a következő 5 évben majd felhasználom a tao csökkentésére. Vezetek róla analitikát. A kérdésem az, hogy számvitelileg ezt hogyan kezeljem 2023-ban, illetve a következő években?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA

A társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény (Tao tv.) 17. § (1) bekezdése szerint az adóalap csökkentéseként a negatív adóalap (elhatárolt veszteség) használható fel, ami általában nem azonos a negatív adózott eredménnyel. Ezt az elhatárolt veszteséget nem kell számvitelileg megjeleníteni.

A vállalkozó azonban saját döntése alapján 2023-tól a mérlegben kimutathatja a 3. § (16) bekezdés 5. pontja szerinti halasztott adókövetelést és halasztott adókötelezettséget. A halasztott adókövetelést a befektetett eszközök, a halasztott adókötelezettséget a hosszú lejáratú kötelezettségek között kell kimutatni, azonos adóhatósággal szemben fennálló halasztott adókövetelés és halasztott adókötelezettség esetén összevontan (nettó módon), előjelétől függően eszközként vagy kötelezettségként.

Az Adózóna társasági adó témakörben született írásait itt olvashatja el.

Amennyiben a vállalkozó alkalmazza e rendelkezést, akkor a halasztott adókövetelést és a halasztott adókötelezettséget is ki kell mutatnia. A halasztott adó alkalmazásának első üzleti évében a halasztott adókövetelés (és a halasztott adókötelezettség) nyitó könyv szerinti értékét az eredménytartalékkal szemben kell állományba venni, míg a halasztott adó alkalmazásának megszüntetésekor a megszüntetés üzleti évének nyitó könyv szerinti értékét az eredménytartalékkal szemben kell kivezetni a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény (Sztv.) 37. § (8) bekezdése és a 38. § (3) bekezdés b) pont szerint.

A halasztott adófizetés intézményének alkalmazása esetén az Sztv. 87. § (2a) és (3) bekezdése szerint halasztott adókülönbözetként kell kimutatni a 3. § (16) bekezdés 5. pontja szerinti tárgyévben keletkező halasztott adókövetelést és halasztott adókötelezettséget – kivéve az első üzleti évi alkalmazáskor felvett nyitó értéket –, valamint a már kimutatott halasztott adókövetelés és halasztott adókötelezettség könyv szerinti értékének tárgyévi változását. Az adózott eredmény az adózás előtti eredmény és az adófizetési kötelezettség, valamint a halasztott adókülönbözet tárgyévi változásának különbözetével egyezik meg, azaz a halasztott adókülönbözetet az eredménykimutatásban  az adófizetési kötelezettség sor után jelenítendő meg.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Temetési segély összege

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Csoportos hipa

Szipszer Tamás

adószakértő

Egyéni vállalkozó által nyújtott adomány

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 July
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink