Képernyő előtti munkavégzéshez szemüveg: képernyő-e a tablet, adható-e adómentesen multifokális lencse?

  • adozona.hu

Tableten történő munkavégzés képernyő előtti munkavégzésnek számít-e, arra adható-e szemüvegjuttatás? Illetve olyan munkavállalónak, aki sem távolra, sem közelre nem lát jól, multifokális lencse támogatható-e? (Távolra -4,5 közelre +3,5 dioptria, romlott a szeme.) A keret áránál hogyan dönthetjük el, mi adható adómentesen, és mi nem? – kérdezte olvasónk. Surányi Erzsébet okleveles közgazda válaszolt.

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA

A munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény (Mvt.) felhatalmazása alapján kiadott, a képernyő előtti munkavégzés minimális egészségügyi és biztonsági követelményeiről szóló 50/1999. EüM rendelet (EÜM r.) 2. § c) és d) pontja szerint

  • képernyős munkakör: olyan munkakör, amely a munkavállaló napi munkaidejéből legalább négy órában képernyős munkahelyen képernyős eszköz használatát igényli, ideértve a képernyő figyelésével végzett munkát is;
  • képernyő előtti munkavégzéshez éleslátást biztosító szemüveg: a szemészeti szakvizsgálat eredményeként meghatározott, a képernyő előtti munkavégzéshez szükséges szemüveglencse, és ennek a lencsének a rendeltetésszerű használatához szükséges keret, ide nem értve a munkavállaló által a képernyő előtti munkavégzéstől függetlenül egyébként is használt szemüveget vagy kontaktlencsét.

Véleményem szerint a tablet képernyő nélkül nem értelmezhető, ezét használata értelemszerűen képernyős eszköz használatát jelenti, ha az EÜM r. egyéb feltételei fennállnak. Ha tehát a szemészeti szakvizsgálat multifokális lencse használatát indokolja, akkor annak költségét a munkáltató adómentesen viselheti. A keret kérdésében pedig szerintem ez egy olyan egyszerű keret minimális költségére terjed ki, amely a speciális lencse beillesztésére alkalmas.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Vasárnapi pótlék

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

13. havi munkabér egyes munkavállalóknak

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 December
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31