hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kamatjövedelem után magánszemélyeket terhelő adókötelezettségek

  • dr. Pauker Zoltán okleveles adótanácsadó, Andersen Zrt.

A kamatjövedelem az egyik leggyakoribb típusú passzív jövedelemforrás jelenleg Magyarországon, mely a magánszemélyekre és a társaságokra egyaránt jellemző. Kamatjövedelemnek minősül többek között a bankbetétekre, takarékbetétekre kötött szerződés alapján jóváírt kamat, a magyar államkötvények/kincstárjegyek kamata, és az egyes biztosítói kifizetésekből származó jövedelmek.

A magánszemélyek által megszerzett kamatjövedelem után a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (Szja tv.) alapján kell adót fizetni, mégpedig elkülönült tőkejövedelemként, ha az Szja tv. másképpen nem rendelkezik.

Az Szja tv. 8. § (1) bekezdése a kamatjövedelemre az általános 15%-os adókulcs alkalmazását rendeli el, és az Szja tv. 65. § (2) bekezdés a) pontja szerint az adót a kifizető állapítja meg, vonja le és vallja be havonta egy összegben, ezáltal a magánszemélynek már nem kell feltüntetnie azt a személyijövedelemadó-bevallásában. Ez az e-Szja bevallás mellett tovább egyszerűsíti a magánszemély adózók adóbevallását, hiszen egy viszonylag gyakori jövedelemforrás adóadminisztrációs terheit spórolja meg nekik.

Az Adózóna személyi jövedelmadóval kapcsolatos további írásait ITT találja.

Az Szja tv. előírja a kifizetőknek, hogy az értékpapír-átruházást, -beváltást, -visszaváltást, valamint a kamat- vagy hozamfizetést, -jóváírást, -tőkésítést oly módon kell kialakítaniuk és működtetniük, hogy minden szükséges adat rendelkezésre álljon az Szja tv. 65. § (7) bekezdésének megfelelően.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja az adóalap meghatározására, a devizában megszerzett kamatjövedelemre és a kamatjövedelem szochójára vonatkozó előírásokat is!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Temetési segély összege

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Csoportos hipa

Szipszer Tamás

adószakértő

Egyéni vállalkozó által nyújtott adomány

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 May
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink