hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Céges ügyvezetői életbiztosítás

  • adozona.hu
1

Cég által kötött ügyvezetői életbiztosítás adózásáról és könyveléséről érdeklődött olvasónk. Nagy Norbert adószakértő válaszolt.

A kérdés részletesen így szólt: egy kft. Manhattan befektetési egységekhez kötött életbiztosítást kötött MET-689-et, ahol a szerződő a cég, a biztosított az ügyvezető és a kedvezményezett is a cég. Kérdésem: 1. Hogyan kell könyvelnem a havonta fizetett biztosítási díjat (éves szintem 3 millió forint)? Tartós befektetésként (19) vagy (53) költségként? 2. Kell-e ez után a cégnek vagy a magánszemélynek adóznia? (Ha jól gondolom, csak akkor, ha lejár és pénzt kap a cég a befizetett díj és a kapott összeg közötti különbözetre?)

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

Az szja-törvény rendelkezése értelmében életbiztosítás az olyan személybiztosítás, amely alapján a biztosító a természetes személy halála, meghatározott életkor vagy időpont elérése vagy más esemény bekövetkezése esetére a szerződésben meghatározott biztosítási összeg kifizetésére, járadék élethosszig tartó vagy meghatározott időszakra történő folyósítására vállal kötelezettséget.

Az szja-törvény 3. § 89. a) pontja alapján adóköteles biztosítási díj a magánszemély biztosítottra kötött biztosítási szerződés alapján más személy által fizetett díj (ide nem értve a magánnyugdíjpénztár által biztosítóintézettől történő járadékvásárlás ellenértékét) a biztosított magánszemélynél.

Az szja-törvény 7. § (1a) bekezdése alapján azonban a 3. § 89. pontjától eltérően nem szerez bevételt a díjfizetés időpontjában a biztosított magánszemély, ha a biztosító teljesítésére korlátozások nélkül a díjat fizető más személy jogosult. Ha a kockázati biztosítás kedvezményezettje nem a díjat fizető más személy, akkor a megtakarítási díjrész erejéig nem szerez bevételt a magánszemély, feltéve, hogy a megtakarítási díj alapján járó biztosítói teljesítésre korlátozások nélkül a díjat fizető más személy jogosult.

Ha tehát a biztosítói teljesítésre a díjat fizető más személy (például munkáltató) jogosult, úgy a biztosított magánszemély a díjfizetés időpontjában nem szerez bevételt azaz a biztosítási díj megfizetése ekkor nem keletkeztet adó- és járulékfizetési kötelezettséget sem a szerződőnél, sem a magánszemélynél. Ebben az esetben a társaságnál a fizetett biztosítási díjat a biztosítóval szembeni követelésként kell kimutatni. Amikor a biztosító fizet, a fizetett összeggel a követelés összegét kell csökkenteni, a különbözetet pedig egyéb bevételként, vagy ráfordítás kell elszámolni.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (1)
Ruszin Zsolt

Végre.

Az a lényeg, hogy a biztosítás semmiképpen sem lehet költség már.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Utazásszervezői tevékenység áfája

Bunna Erika

adótanácsadó

Kiva-bevallás, elszámolás, lap 11.sor kitöltése

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 March
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31