hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Magyar Könyvvizsgálói Kamara

  • adozona.hu

Az Országgyűlés a Magyar Könyvvizsgálói Kamaráról és a könyvvizsgálói tevékenységről szóló 1997. évi LV. törvénnyel elismerte a könyvvizsgálók jogát olyan szakmai önkormányzathoz, amely lehetővé tette, hogy tagjaik – a maguk választotta testületek és tisztségviselők útján – a törvények által meghatározott ügyeiket önállóan intézzék, valamint szakmai, gazdasági érdekeiket a közérdekkel összhangban képviseljék, és így hozzájáruljanak a nemzetgazdaság fejlődéséhez.

Az uniós és a nemzetközi gyakorlatoknak megfelelő jogharmonizáció során az országgyűlés elfogadta a Magyar Könyvvizsgálói Kamaráról, a könyvvizsgálói tevékenységről, valamint a könyvvizsgálói közfelügyeletről szóló 2007. évi LXXV. törvényt, amely megerősítette a kamara jogállását, kibővítette szakmai és hatósági feladatait.

A Magyar Könyvvizsgálói Kamara szakmai önkormányzat, amely az 1997-es megalakulása óta eltelt években nem csak a működéséhez szükséges szakmai és szervezeti rendet, hanem a könyvvizsgálat nemzetközi követelményekhez igazodó feltételeit is megteremtette, s egyúttal társadalmi elfogadottságot is szerzett.

A kamara feladatai körébe tartozik többek között:

  • az érdekképviselet körében megalkotja az önkormányzati szabályzatait, véleményezi a vonatkozó jogszabályokat, szükség esetén azok módosítását kezdeményezi, együttműködik az érintett állami szervekkel, hatóságokkal, részt vesz a nemzetközi könyvvizsgálói és számviteli szervezetek munkájában, a megszerzett ismeretanyagot közreadja a könyvvizsgálók részére, valamint szakmai konzultáció, tanácsadás keretében módszertani segítség nyújt, szakmai tájékoztatókat, ajánlásokat és segédleteket ad ki, szakmai rendezvényeket szervez;
  • ellátja a jogkörébe tartozó közigazgatási hatósági ügyek intézését;
  • vezeti a közhiteles nyilvántartásokat;
  • működteti a könyvvizsgálói tevékenység minőségbiztosítási rendszerét, a kamarai minőségellenőrzés keretében ellenőrzi a könyvvizsgálati munka megfelelőségét;
  • meghatározza és aktualizálja a nemzeti könyvvizsgálati standardokat
  • szervezi és felügyeli a könyvvizsgáló jelöltek képzését, meghatározza a könyvvizsgáló jelöltek képzési programját, a szakmai kompetencia vizsga követelményeit, lebonyolítja a szakmai kompetencia vizsgát.

A Magyar Könyvvizsgálói Kamara elnöke Dr. Pál Tibor.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Vasárnapi pótlék

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

13. havi munkabér egyes munkavállalóknak

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 December
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31