hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Patthelyzetet teremthet az egészségi okból eredően alkalmatlan munkavállaló foglalkoztatása

  • dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogi ügyvéd

Cikkünkben áttekintjük, mit tehet a munkáltató és mit a munkavállaló, abban az esetben, ha a munkavállaló bár keresőképes, egészségi okból eredően nem alkalmas a munkaszerződése szerinti munkakör ellátására.

A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) – 2023. január 1. napjától hatályos – 55. § (1) bekezdés a) pontja szerint a munkavállaló mentesül rendelkezésre állási és munkavégzési kötelezettségének teljesítése alól keresőképtelensége időtartamára, vagy egyébként munkaköre ellátására egészségi okból való alkalmatlansága esetén annak időtartamára.

A korábban, 2022. december 31. napjáig hatályos szabályozás előzménye az az orvosi gyakorlat volt, mely keresőképesnek minősítette a munkavállalót a táppénzre való jogosultság tartamának lejártát követően még abban az esetben is, ha egészségi állapotánál fogva változatlanul nem tudta ellátni a munkakörét. Ez a megállapítás nem volt helytálló.

A „Foglalkoztatás 2024-ben: munkajogi, munkavédelmi változások" című webinárium videófelvételét itt tudja megvásárolni.

A Kúria erre épült 16/2017. számú munkaügyi elvi határozata szerint, ha a munkavállaló ugyan egészségi állapota miatt nem képes munkakörét ellátni, de nem keresőképtelen, állásidőre járó díjazást igényelhet, mivel a munkáltató foglalkoztatási kötelezettsége ebben az esetben is fennáll. A Kúria álláspontja szerint a munkavállalók munkavégzéssel összefüggő képességei, azok változásai nem függetlenek a munkaviszonytól, a munkáltató működésétől, tevékenységétől, ebből következően pedig nem értékelhetők a munkáltató működésén kívüli okként, legfeljebb bizonyos tényállásokban a munkáltató elháríthatja azok megváltozását, másokban pedig nem.

Az Mt. 55. § (1) bekezdés a) pontjának fentiek szerint módosított szövege a munkaügyi elvi határozatban foglaltakat kiürítette, amit a Kúria az Mfv.10.090/2023. számú ügyben hozott határozatában mondott ki (BH 2024.14. I.). Eszerint a munkáltatót nem terheli foglalkoztatási kötelezettség, ha a munkavállaló a munkaszerződés szerinti munkakörének betöltésére alkalmatlan.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből megismerheti, milyen lehetőségekben gondolkodhat a munkáltató és a munkavállaló, ha utóbbi bár keresőképes, egészségügyi szempontból nem alkalmas a munkaszerződése szerinti munkakör ellátására.
A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Temetési segély összege

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Csoportos hipa

Szipszer Tamás

adószakértő

Egyéni vállalkozó által nyújtott adomány

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 July
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink